Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Apărării, dezvăluiri din şedinţa CSAT

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, relatează desfăşurarea şedinţei CSAT de marţi, 4 septembrie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa fără a se adopta un aviz pe proiectul de rectificare bugetară.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 04.09.2018 - 22:35

"Nicăieri in lege nu este prevăzută suspendarea CSAT. E o găselniţă. Azi nimeni nu a întrebat: 'Oameni buni, suspendăm această şedinţă?' Nu m-am aşteptat. Mă aşteptam să găsim o atmosferă de dialog. S-a tăiat la SRI, dar există spaţiu de dialog între Ministerul Finanţelor şi SRI, se pot clarifica problemele de buget. Neavizarea rectificării bugetare duce la lucruri mult mai grave. Preşedinte nu ar trebui să blocheze această ţară. Despre asta ar trebui să vorbim.

Eugen Teodorovici a fost mai mult decât deschis la dialog, chiar şi astăzi. A venit cu cifre, cu date, de aceea şi cere desecretizarea stenogramei şedinţei. Până la un punct, a părut să fie o şedinţă normală. După ce fiecare membru şi-a prezentat poziţia, credeam că se va trece la vot sau să avem un dialog. Puteam să stam în CSAT 10 ore, până ajungeam la o concluzie. Domnul preşedinte s-a ridicat de pe scaun: 'Suspend şedinţa'. Pac, în picioare, 'la revedere, la revedere'. A fost o atmosferă cât se poate de ciudată. Ne-am uitat unii la alţii, nu ne-a venit să credem", a declarat Fifor la Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale. 

El a arătat că în şedinţa CSAT nu s-a putut obţine consens, astfel că avizul necesar pentru rectificarea bugetară nu a putut fi emis. 

Ulterior, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, ministrul Eugen Teodorovici a afirmat că Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), susţinând că suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal.

'Din păcate, a fost un derapaj politic în CSAT. Guvernul a venit cu o temă cât se poate de tehnică şi de precisă, care în sine nu are absolut nimic politic în ea. Rectificarea bugetară nu este o chestiune politică. Este o chestiune tehnică a Guvernului României, indiferent cum s-ar numi el', a afirmat Mihai Fifor.

De asemenea, ministrul Apărării consideră că tergiversarea rectificării bugetare este cu atât mai inexplicabilă, în condiţiile în care nu au existat indicii că 'bugetul nu a fost bine construit, că execuţia bugetară nu a fost bună'.

'Nu există niciun indiciu care să arate până în momentul de faţă că bugetul nu a fost bine construit, că execuţia bugetară nu a fost bună, că rezultatele acestei guvernări nu sunt bune', a adăugat Fifor.

În opinia sa, scandalul intern legat de rectificarea bugetară 'se repercutează în mediul extern într-un mod nebănuit'.

'Cui foloseşte o ţară destabilizată? Cui foloseşte o ţară care pe anumite filiere încearcă să dea semnale de o ţară nesigură, de ţară instabilă, de ţară care nu poate guverna? Credeţi că decizia de astăzi de suspendare a (şedinţei) CSAT în defavoarea rectificării bugetare nu se duce în afară? Vă spun eu că se repercutează într-un mod nebănuit în mediile externe şi nu face bine ţării', a mai spus Fifor.

Comentarii

loading...