15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMinistrul Agriculturii află astăzi dacă va fi demis

Ministrul Agriculturii află astăzi dacă va fi demis

În timpul dezbaterii în Camera Deputaţilor a moţiunii simple depusă de liberali, pe ecranul principal din plen, unde se afişează de regulă numărul de voturi după fiecare proiect legislativ, au rulat marţi, în timpul discursului ministrului Agriculturii, Petre Daea, mai multe imagini legate de evoluţia pestei porcine în România, precum şi o cronologie a măsurilor luate de autorităţile statului pentru prevenirea şi stoparea pestei porcine africane.

Imaginile au rulat pe ecran aproape pe tot parcursul discursului ministrului.

Daea le-a spus deputaţilor că le prezintă datele „în spiritul obiectivităţii care trebuie să ne caracterizeze”. „Cunoscând practicile parlamentare, ca senator şi deputat, mă voi folosi de argumentul faptelor, voi asculta cu luare-aminte toate afirmaţiile”, a promis acesta.

Ministrul Agriculturii a menţionat că ANSVSA a trecut printr-o instabilitate instituţională.

„Instituţiile abilitate ale statului, care apară de boli animalele, au intrat obligatoriu în angrenajul de apărare europeană. În 2016 a fost elaborat planul de contingenţă pentru a îndeplini ordinul preşedintelui ANSVSA 99/2006 cu modificări. A urmat apoi o perioadă mai dificilă pentru ANSVSA, care s-a văzut condusă în cinci luni din 2016 de cinci preşedinţi, ceea ce a dus la o instabilitate instituţională”, a declarat Daea, în plenul Camerei Deputaţilor.

În cadrul dezbateri de marţi, deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a spus ministrului Agriculturii, Petre Daea, că numele său şi al PSD vor rămâne pe vecie în memoria ţăranilor români drept “cei care le-aţi luat porcii din ogradă”.

Totodată, un alt liberal, Nicolae Giugea l-a numit “berbec” pe Petre Daea.

„Iulius Caesar Caligula şi-a pus calul senator, Petru Groza şi-a pus boul ministru, respectiv pe Zăroni (Romulus Zăroni – n.r.), Liviu Dragnea a venit şi a numit la ministerul Agriculturii un berbec, dar nu berbecul începător aşa cum zic ciobanii sau, pe înţelesul tuturor, nu masculul alfa, ci a pus berbecul care se pierde de turmă şi face întotdeauna deliciul televiziunilor”, a spus, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, liberalul Nicolae Giugea, în timpul dezbaterii pe moţiunea simplă pe tema pestei porcine africane.

Ulterior, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut sancţionarea deputatului PNL Nicolae Giugea care l-a numit “berbec” pe ministrul Agriculturii.

Deputaţii au dezbatut, marţi, în plen, moţiunea simplă cu titlul “După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, depusă de Opoziţie.

“Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie”, se arată în textul moţiunii simple.

Opoziţia acuză că lipsa de acţiune a ministrului “a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei”.

“Dacă analizăm declaraţiile publice ale domnului ministru Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România şi până în prezent, se observă cert că nu ştie ce şi cum să facă pentru a stopa extinderea bolii”, mai scrie în document.

Potrivit iniţiatorului, în gestionarea evoluţiei pestei porcine se poate vorbi despre un atentat la siguranţa naţională a României.

“Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în faţa unor acţiuni ilegale, abuzive şi neglijente concertate la un nivel instituţional şi social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranţa naţională, subminarea economiei naţionale, insecuritatea alimentară şi pagube incomensurabile la bugetul de stat”, conchid liberalii în textul moţiunii simple.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă