Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Microparticule de plastic transportate pe calea aerului poluează munţii

Microparticule de plastic transportate pe calea aerului pot ajunge în zone izolate, relativ neatinse de om, relevă un studiu publicat luni în Nature Geoscience de oamenii de ştiinţă care au analizat situaţia într-o zonă îndepărtată din Pirineii francezi, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.04.2019 - 09:25

Cercetătorii de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa, dar şi de la universităţile din Toulouse, Orleans şi Strathclyde din Scoţia, au colectat, timp de cinci luni în perioada 2017-2018, eşantioane din zona staţiei meteorologice Bernadouze, la aproape 1.500 de metri altitudine. Zona este relativ izolată deoarece se află într-o arie protejată, ''Natura 2000'', situată la o distanţă de peste cinci kilometri de cel mai apropiat sat şi la aproximativ 120 de kilometri de Toulouse.

''Cercetătorii au numărat mai mult de 365 de microparticule de plastic pe metru pătrat pe zi'', potrivit unui comunicat.

Cum au apărut în acest loc micile fragmente de plastic, dintre care unele sunt invizibile cu ochiul liber? Ele au fost purtate de vânt, zăpadă şi ploaie, răspunde studiul.

"Principala noastră descoperire este faptul că microparticulele de plastic sunt transportate în atmosferă şi depozitate într-o regiune montană înaltă izolată, departe de orice oraş important sau de orice sursă de poluare locală. Microplasticul este astfel un poluant atmosferic", a explicat pentru AFP Deonie Allen, coautoare a studiului.

Descoperirea microparticulelor de plastic în această zonă din apropierea vârfului Pic du Trois Seigneurs nu a constituit o surpriză totală, în ciuda absenţei unui oraş mare în apropiere sau a unei alte surse de poluare, însă ''nu ne-am aşteptat să găsim atât de multe", a subliniat cercetătoarea.

Toate tipurile de plastic

Aceste rezultate sunt comparabile cu cele observate într-o megalopolis precum Paris, unde nivelurile de contaminare cu microparticule de plastic au fost măsurate în trecut, a precizat Deonie Allen.

Aceste microparticule de plastic, unele dintre ele mai fine decât un fir de păr uman, iar altele care nu ajung la cinci milimetri, ''au putut parcurge 95 de kilometri, dar în absenţa unor surse majore de poluare de plastic, probabil au călătorit mai mult'', a confirmat Deonie Allen.

''Este uimitor şi tulburător să observăm atât de multe particule descoperite în zona din Pirinei'', a declarat un alt om de ştiinţă, Steve Allen, cercetător asociat la EcoLab din Toulouse şi doctorand la Universitatea din Strathclyde, citat în comunicat.

"Acest lucru sugerează că nu numai în oraşe se respiră acest lucru", a adăugat cercetătorul reamintind că deşeurile de plastic reprezintă o "problemă globală din ce în ce mai mare".

Fragmentele minuscule de plastic colectate provin de la ambalaje, pungi, textile sau articole de unică folosinţă.

Ce impact au microparticule de plastic asupra munţilor? "În acest moment ştim că este o problemă, însă nu cunoaştem cât de mare", a spus Deonie Allen.

În ultima perioadă s-a multiplicat numărul studiilor care analizează efectele asupra mediului ale plasticului, de la cele mai mici fragmente la cele mai mari, în natură existând în prezent zeci de milioane de tone de materiale plastice ce sfârşesc în oceane.

Comentarii

loading...