5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic în jumătate de...

Cod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic în jumătate de țară. Urmează ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru două județe și o alta Cod galben pentru 24 de județe, valabilă sâmbătă între orele 9:00-18:00. Jumătatea de vest a țării va intra însă în această după-amiază sub cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale, iar vremea se va răci mâine în toată țara.

Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de sâmbătă (12 august) valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Vor fi sub Cod portocaliu județele Mehedinți și Dolj, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38-39 de grade, transmite Agerpres.

De asemenea, în Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, disconfortul termic se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.

Vor fi sub Cod galben județele Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Iași, Botoșani, Ilfov și municipiul București.

Instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, unde vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, transmite Mediafax.

În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, precum şi în zona de munte a judeţelor Cluj, Alba şi Gorj, îndeosebi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 50…60 l/mp şi izolat 80…90 l/mp. În Maramureş, nordul Crişanei, vestul Transilvaniei şi în sudul şi estul Olteniei, cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp. 

Duminică, în ţară, valorile termice vor fi însă în scădere în toată ţara, astfel în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, vremea va deveni răcoroasă, în timp ce în restul teritoriului se va menţine călduroasă, izolat caniculară în orele amiezii în est şi în sud-est, unde local şi disconfortul termic va fi ridicat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 18…20 de grade în dealurile vestice şi 35…36 de grade, izolat în est şi sud-est, iar cele minime între 12 şi 23 de grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă