Astazi, canicula cam peste tot

In tara. Vremea se mentine calduroasa, caniculara in orele dupa-amiezii in cea mai mare parte a tarii. In partea a doua a zilei, in zona montana, izolat descarcari electrice si ploi de scurta durata. Maxime 29-37°C; minime 15-25°C. ...

Share

Rl online 0 comentarii

30.07.2005 - 00:00
In tara. Vremea se mentine calduroasa, caniculara in orele dupa-amiezii in cea mai mare parte a tarii. In partea a doua a zilei, in zona montana, izolat descarcari electrice si ploi de scurta durata. Maxime 29-37°C; minime 15-25°C. Indicele de confort termic, temperatura-umezeala (ITU), peste pragul critic de 80 de unitati pe arii extinse in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Moldova, Maramures si local in Transilvania si Dobrogea. Presiunea atmosferica, in scadere usoara.

Maine, tot 37°C

In tara. Vreme caniculara dupa-amiaza in majoritatea regiunilor tarii. Izolat, ploaie in averse si descarcari electrice in vest, nord-vest si la munte. Maxime 29-37°C; minime 16-24°C. Presiunea atmosferica, usor variabila.

Comentariul specialistului

Starea de canicula ce se instaleaza in cursul dupa-amiezilor determina, evident, un puternic disconfort termic, avand pentru anumite persoane efecte cu mult mai grave. Disconfortul apare insa si la valori ce nu ating pragul caniculei, deci sub 35°C, insa in conditii de aer mai bogat in umezeala. Din relatia intre temperatura si umezeala aerului se calculeaza indicele de confort termic, ITU, pentru care s-a stabilit ca prag critic valoarea de 80 de unitati. La aceasta se adauga si faptul ca, in conditii meteo similare celor de acum, cu advectii de aer foarte cald, valorile din timpul noptii nu scad sub 20 de grade, asa-numitele nopti tropicale. Este o situatie ce va continua si la acest sfarsit de saptamana, iar pentru zonele din sudul si estul tarii, chiar si luni. O racorire a vremii este de asteptat in prima zi a saptamanii in vest, nord-vest si centru.

In Europa, instabilitate puternica

Activitatea unui front atmosferic va determina in zona cuprinsa intre Marea Manecii si Marea Baltica o puternica instabilitate atmosferica, care se va manifesta prin innorari accentuate si averse intense in Marea Britanie, Olanda, Belgia, Danemarca, nordul Frantei, al Germaniei si al Poloniei si in republicile baltice. In restul continentului, vremea va fi in general frumoasa, cu ploi izolate in zonele de munte, insa foarte calda, in special in centru si sud-est.

Citește totul despre:

Comentarii