Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Statui caricaturale cu Friedrich Merz și Armin Laschet, doi dintre candidații pentru CDU

Merkel, cancelar până la sfârșit, partidul își va alege șef

Conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania vrea ca Angela Merkel să rămână în funcţia de cancelar până la sfârşitul mandatului.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

27.02.2020 - 12:53

Iar acesta are termen până în toamna anului 2021. Anunțul a fost făcut de lidera actuală (dar demisionară) a partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, citată de Der Spiegel.

”Nu a existat nicio voce din comitetul şi consiliul federal ale partidului, de luni, care să aibă altă părere. Dimpotrivă, a existat fără excepţie aşteptarea că vom guverna în configuraţia actuală până la sfârşitul perioadei legislative. Deci cu Angela Merkel cancelar”, a mai scris, potrivit Agerpres, publicația citată de Reuters.

Referitor la ciclul parlamentar curent, lidera creştin-democrată a arătat că ”este o realitate că preşedinţia partidului şi funcţia de cancelar sunt în mâini diferite”.

Cine vrea să o succeadă pe Merkel în fruntea creștin-democraților

 

Trei nume ”grele” ale creştin-democraţilor germani își anunțaseră până marți în mod oficial candidaturile la şefia partidului, implicit la succesiunea cancelarului Angela Merkel, după demisia Annegretei Kramp-Karrenbauer.

 

Friedrich Merz

Friedrich Merz, fost lider de grup parlamentar, un vechi rival al Angelei Merkel şi partizanul unei orientări spre dreapta a partidului, a anunţat pentru marţi o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta candidatura la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Merz, în vârstă de 64 de ani, de profesie avocat, a ieşit din viaţa politică în 2009 pentru o carieră în afaceri după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU.

Armin Laschet

Prim-ministrul landului Renania de Nord - Westfalia, Armin Laschet, partizan al continuităţii pe linia Merkel, şi-a anunţat deja marţi candidatura, sprijinită de Jens Spahn, actualul ministru al Sănătăţii, care a renunţat să mai concureze. Partidul ”traversează cea mai gravă criză din istoria sa. Dacă vom continua astfel, ne riscăm viitorul ca mare partid”, a declarat Spahn. ”Şi nu vreau ca Angela Merkel să rămână în istorie ca ultimul cancelar CDU”, a adăugat el într-o conferinţă de presă susţinută alături de Laschet.

Norbert Roettgen

Celor doi candidați li se adaugă un alt centrist, Norbert Roettgen, înlăturat în urmă cu câţiva ani din Guvern de cancelar, şi care are şi el de luat o revanşă personală. Roettgen prezidează comisia de politică externă a Bundestagului.

 

Uniunea Creștin Democrată, în trend negativ

CDU a suferit o serie de reculuri electorale şi scade în intenţiile de vot la nivel naţional, concurat pe de o parte de extremiştii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD) şi la centru de Verzi, aflaţi în plină ascensiune.

Duminică, în alegerile regionale din landul Hamburg, CDU a obţinut doar 11,2% din voturi, cel mai mic scor în aproape 70 de ani. Partidul apare de mai multe luni dezorientat, fără direcţie şi în căutarea unei linii coerente pe măsură ce se apropie apusul erei Merkel. Alegerea viitorului lider de către delegaţii partidului va avea loc în cadrul unei conferinţe extraordinare programate pe 25 aprilie la Berlin.

Partidul este în prezent divizat între aripa centristă, reprezentată de cancelarul Angela Merkel, care s-a retras de la conducerea CDU la sfârşitul lui 2018, şi elemente mai conservatoare care susţin o orientare spre dreapta pentru a se contracara astfel ascensiunea extremiştilor. Creştin-democraţii speră, în ciuda acestui lucru, să evite o luptă pentru această poziţie prin ajungerea la un acord între diferiţii aspiranţi, dar, potrivit unor surse citate de Reuters, deocamdată este neclar dacă se va reuşi.

 

Merz, favorit în cursa creștin-democrată

Conform unui sondaj realizat de YouGov pentru dpa, Friedrich Merz, un vechi rival politic al Angelei Merkel, este preferat drept candidatul CDU la postul de cancelar. Optsprezece la sută dintre respondenţi ar dori ca Merz, fost lider de grup parlamentar, să conducă CDU şi aliatul său din Bavaria, Uniunea Creştin Socială (CSU), în viitoarea campanie electorală. Friedrich Merz a pierdut alegerile în fața lui-Karrenbauer după demisia Angelei Merkel, însă în urma unei lupte echilibrate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...