23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMeleşcanu: România se opune condiţionării fondurilor UE de situaţia statului de drept

Meleşcanu: România se opune condiţionării fondurilor UE de situaţia statului de drept

“Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, aş fi pregătit să descut despre acest lucru”, a declarat Teodor Meleşcanu într-un interviu acordat Agenţiei France-Presse.

Parlamentul European a aprobat recent un proiect de rezoluţie care prevede suspendarea sau reducerea plăţilor fondurilor europene către guvernele care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie. Proiectul, lansat de Comisia Europeană, face acum obiectul negocierilor cu membrii Consiliului Uniunii Europene.

“Eu nu cred că ar trebui să existe o astfel de asociere”, a argumentat Teodor Meleşcanu, apreciind că fondurile UE sunt “un element fundamental, pe care se întemeiază întreaga filosofie a UE”.

Referindu-se la criticile Bruxellesului şi Washingtonului privind modificări care ar ameninţa instituţii democratice din România, Teodor Meleşcanu a declarat că reformele în sistemul judiciar au fost făcute “în mod transparent”, subliniind că “funcţionarea justiţiei este apanajul fiecărei ţări”.

“Noi respectăm opiniile critice, dar acest lucru nu înseamnă că le considerăm şi ca fiind corecte”, a argumentat Meleşcanu, oferind asigurări că “România are o democraţie stabilă şi solidă”.

Ministrul român de Externe s-a plasat de partea Poloniei şi Ungariei, vizate de o procedură mai dură şi excepţională, în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, pentru “încălcarea gravă a principiilor statului de drept”. “Eu sunt pentru continuarea dialogului”, pentru a le permite celor două ţări “să îşi prezinte argumentele şi să răspundă cu argumente”, a subliniat Meleşcanu în interviul acordat AFP şi citat de site-ul Atlantico.fr.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă