20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMeleşcanu respinge acuzaţia că ar fi anunţat mutarea ambasadei României în Israel...

Meleşcanu respinge acuzaţia că ar fi anunţat mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim

“Mutarea ambasadei României la Ierusalim este un ‘fake news’, ca să nu spun o minciună grosolană. Aţi citat acolo că ‘aţi anunţat domnule Meleşcanu că trebuie să ne mutăm ambasada la Ierusalim’. N-am spus aşa ceva. (…) Vă asigur că poziţia noastră este aceeaşi privind soluţia celor două state – Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate. În acelaşi timp aţi ridicat şi problema ambasadorilor în Belgia şi Israel. Vreau să vă dau o veste bună: ambasadorul României în Belgia a fost aprobat de preşedintele Iohannis. (…) În ceea ce priveşte ambasadorul în Israel, prima propunere am făcut-o în martie 2018, a doua propunere la sfârşitul anului 2018 şi până acum nu am obţinut niciun fel de răspuns”, a declarat Meleşcanu la dezbaterea dezbaterea moţiunii simple cu tema “26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!”.

El a dat o replică semnatarilor moţiunii şi în privinţa criticilor referitoare la lipsa unui demers pentru intrarea României în Schengen.

“În perioada mandatului meu, pentru prima oară România a primit acces la sistemul VIS – Sistemul de informaţii privind vizele şi la sistemul SIS (Sistemul Informatic Schengen – n.r.), care este un sistem specializat pentru schimbul de informaţii. Admiterea noastră din punct de vedere tehnic la aceste două sisteme a făcut ca România să fie de fapt un stat menbru Schengen şi se comportă ca atare”, a explicat şeful diplomaţiei.

Moţiunea simplă “26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!”, iniţiată de 34 de senatori PNL, USR şi PMP, a fost respinsă marţi în plenul Senatului.

În favoarea acesteia au votat 37 senatori şi 69 au fost împotrivă. Votul a fost electronic secret.

Iniţiatorii au susţinut, în textul moţiunii, dar şi în plen, că Meleşcanu a gestionat MAE şi a organizat alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai în străinătate ”în mod iresponsabil”.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă