18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMarina Militară primește în dotare patru nave noi

Marina Militară primește în dotare patru nave noi

Ministerul român al Apărării a decis că asocierea de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța este câștigătoarea licitației pentru construirea și livrarea a patru corvete multifuncționale. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat că toate cele trei oferte primite la licitație, din partea a trei competitori, au respectat cerințele tehnice, dar a fost declarată câștigătoare oferta cea mai ieftină, a cărei valoare a fost de circa 1,2 miliarde de euro.

Prima dintre cele patru corvete urmează să fie livrată Forțelor Navale ale României în următorii trei ani, iar pentru celelalte trei nave termenul final de livrare este de șapte ani.

Contractul de achiziție pentru cele patru corvete are și o clauză de offset. Pe baza acesteia, firma franceză Naval Group urmează a realiza, tot de-a lungul următorilor șapte ani, și modernizarea a două fregate, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, din dotarea actuală a Forțelor Navale Române.

Ministrul Gabriel Leș a răspuns evaziv când a fost întrebat de ziarul „România Liberă” care va fi soarta fregatei „Mărășești” – socotită, cândva, nava-amiral a României. Ministrul a spus că ar putea fi și ea modernizată, dar n-a exclus nici varianta ca această navă să fie casată. Fregata „Mărășești” s-a numit anterior „Muntenia” și a fost construită, înainte de anul 1989, la Șantierul Naval Mangalia, fiind cea mai mare navă de luptă realizată vreodată în România.

 

Programe majore de achiziții ale Armatei Române

Patru corvete multifuncționale

Șapte sisteme de rachete Patriot

Transportoare blindate Piranha, model 8 x 8

Sisteme integrate de rachete SHORAD–VSHORAD

Trei instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML)

Modernizarea mașinilor blindate ale infanteriei (MLI 84 M)

Sisteme de comunicații C4 I

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă