Marina Militară primește în dotare patru nave noi

Primele patru vase de luptă noi care intră, după o așteptare de aproape 30 de ani, în dotarea Forțelor Navale Române vor fi construite de o firmă franceză la șantierul naval din Constanța.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.07.2019 - 11:15

Ministerul român al Apărării a decis că asocierea de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța este câștigătoarea licitației pentru construirea și livrarea a patru corvete multifuncționale. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat că toate cele trei oferte primite la licitație, din partea a trei competitori, au respectat cerințele tehnice, dar a fost declarată câștigătoare oferta cea mai ieftină, a cărei valoare a fost de circa 1,2 miliarde de euro.

Prima dintre cele patru corvete urmează să fie livrată Forțelor Navale ale României în următorii trei ani, iar pentru celelalte trei nave termenul final de livrare este de șapte ani.

Contractul de achiziție pentru cele patru corvete are și o clauză de offset. Pe baza acesteia, firma franceză Naval Group urmează a realiza, tot de-a lungul următorilor șapte ani, și modernizarea a două fregate, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, din dotarea actuală a Forțelor Navale Române.

Ministrul Gabriel Leș a răspuns evaziv când a fost întrebat de ziarul „România Liberă” care va fi soarta fregatei „Mărășești” – socotită, cândva, nava-amiral a României. Ministrul a spus că ar putea fi și ea modernizată, dar n-a exclus nici varianta ca această navă să fie casată. Fregata „Mărășești” s-a numit anterior „Muntenia” și a fost construită, înainte de anul 1989, la Șantierul Naval Mangalia, fiind cea mai mare navă de luptă realizată vreodată în România.

 

Programe majore de achiziții ale Armatei Române

Patru corvete multifuncționale

Șapte sisteme de rachete Patriot

Transportoare blindate Piranha, model 8 x 8

Sisteme integrate de rachete SHORAD–VSHORAD

Trei instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML)

Modernizarea mașinilor blindate ale infanteriei (MLI 84 M)

Sisteme de comunicații C4 I

 

Comentarii