21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMarea Britanie dorește un parteneriat puternic cu Europa de Est, după Brexit

Marea Britanie dorește un parteneriat puternic cu Europa de Est, după Brexit

Guvernul de la Londra a lansat o campanie de informare și de susținere a companiilor din Uniunea Europeană pentru a pregăti continuarea parteneriatului acestora cu Marea Britanie, chiar și după finalizarea procesului de Brexit.

Noua campanie promovată de Regatul Unit în spațiul UE însoțește o campanie internă, denumită “The UK’s New Start”, care prezintă pașii pe care companiile britanice trebuie să îi facă pentru a se pregăti și a profita de oportunitățile din afara Uniunii Europene.

Această dublă acțiune de informare este declanșată în contextul începerii, la data de 8 septembrie, a celei de a opta runde de negocieri dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În ceea ce privește România, aceste mesaje, lansate direct de la Londra, au fost însoțite, în ultimele zile, de mesaje transmise de diplomații britanici acreditați la București, printre care s-au numărat Excelența Sa Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit, și Tanya Collingridge, însărcinat cu afaceri al Marii Britanii la București.

Cel mai recent, ambasadorul Andrew Noble a participat la un eveniment științific online, organizat de Marea Britanie, Bulgaria și România pe tema protecției mediului, în care a prezentat necesitatea menținerii colaborării dintre Marea Britanie și aceste două state est-europene.

„Marea Britanie dorește să dezvolte un parteneriat puternic cu Europa de Est în acest sens, angajat să contribuie la protejarea climei și a mediului de care depindem noi și generațiile viitoare. Trebuie să discutăm despre modul în care ne confruntăm împreună cu aceste provocări și pentru a asigura un progres mult mai rapid”, a precizat ambasadorul Marii Britanii.

Pe de altă parte, Tanya Collingridge, însărcinat cu afaceri al Marii Britanii la București, a anunțat că România va rămâne unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Marii Britanii, în plan economic dar și în ceea ce privește apărarea comună a spațiului NATO. Tanya Collingridge a amintit, în acest sens, că Marea Britanie a trimis avioane de luptă în România, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, pentru a participa la misiunile de poliție aeriană care se execută pe Flancul Estic al NATO.

 

“Pregătirile noastre pentru sfârșitul perioadei de tranziție sunt în plină desfășurare și această campanie va sprijini partenerii comerciali valoroși ai Marii Britanii în Europa pentru a menține afacerile în mișcare la sfârșitul anului”

Greg Hands,

Ministrul pentru Politica Comercială al Regatului Unit

 

“Vom continua să lucrăm cu România, unul dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri. Obiectivele sunt importante pentru ambele țări, atât bilateral cât și în cadrul unor instituții cum ar fi NATO sau ONU. Contribuim cu avioane ale RAF la misiuni de poliție aeriană de la baza Mihail Kogălniceanu”

Tanya Collingridge,

Însărcinat cu afaceri al Marii Britanii la București

 

Se va “răci” relația dintre Marea Britanie și statele UE, după Brexit?

Relațiile economice și militare vor rămâne intense, iar unul dintre obiectivele anunțate de Marea Britanie este continuarea relațiilor cu Europa de Est.

Cum vor fi reglementate aceste relații după finalul anului 2020?

Marea Britanie dorește un acord cu Uniunea Europeană asemănător celui existent între UE și Canada. O altă variantă ar fi un acord similar celui dintre UE și Australia.

 

 

În plan militar, ambasadorul Andrew Noble a avut, recent, o întâlnire cu ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, în care a discutat despre parteneriatul strategic al celor două țări, atât bilateral cât și ca aliați în cadrul NATO.

Una dintre temele analizate a fost aceea a “noilor provocări din spațiul Mării Negre”, iar Regatul Unit s-a angajat să continue să trimită avioane de luptă în această zonă, a anunțat Ambasada Marii Britanii la București.

Marea Britanie își menține interesul și pentru activitatea Justiției din România, unul dintre evenimentele la care a fost remarcată prezența ambasadorului britanic fiind ceremonia de aniversare a înființării Direcției Generale Anticorupție, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României.

De asemenea, acum câteva zile, ambasadorul Andrew Noble a avut și o scurtă vizită în Transilvania, unde s-a întâlnit cu producătorul de film Charlie Ottley – autorul unor documentare celebre despre România. Întâlnirea a avut loc în localitatea Dârjiu din județul Harghita.

“Păstrarea patrimoniului natural și cultural al României este mult mai ușor de scos în evidență în contextul unui turism atent și durabil, care aduce beneficii economice comunităților din aceste zone. Aproape întreaga Românie are o listă extinsă de atracții care merită să fie atât protejate, cât și mai bine cunoscute. Reputația internațională a României poate crește și se poate îmbunătăți prin intermediul unui turism extensiv, dar și durabil, astfel încât bucuriile pe care le avem călătorind în această țară minunată să devină temelia modului în care oamenii gândesc despre România”, a declarat, cu acest prilej, ambasadorul Regatului Unit, Andrew Noble.

Charley Ottley a fost realizatorul fimului din anul 2010, “Wild Carpathia”, care a fost prezentat în foarte multe țări ale lumii, iar succesul filmului a fost sporit prin prezența Alteței Sale Regale Prințul de Wales în această producție video.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă