8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMaia Sandu îl zdrobește electoral pe Dodon: avans de 15% înainte de...

Maia Sandu îl zdrobește electoral pe Dodon: avans de 15% înainte de încheierea numărătorii voturilor

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne în total.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.

Maia Sandu a fost ministra Educației în guvernul Filat, între anii 2012-2015. În 2014, Sandu a declarat că aderă la partid, dar nu a devenit membră. Un an mai târziu (2015), a fost desemnată de PLDM pentru funcția de premier. Sandu, însă, a fost susținută de PDM și PL. În decembrie 2015, și-a lansat propriul proiect politic – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În 2016, a candidat la prezidențiale, dar a fost învinsă de Igor Dodon, cu puțin peste 4%.

După parlamentarele din februarie 2019, la 8 iunie Blocul ACUM a coalizat cu PSRM, iar Maia Sandu a fost votată prim-ministru. Cinci luni mai târziu, Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înregistrată de socialiști. Până la revenirea în Republica Moldova a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în SUA.

Pe lângă faptul că a devenit prima femeie aleasă președinte, lidera PAS, Maia Sandu, a mai înscris un record. Mai exact, niciun partid sau politician nu a obținut până acum mai mai multe voturi decât Maia Sandu într-o competiție electorală. Astfel, până la Sandu, recordul a fost deținut de cel de-al doilea președinte al R. Moldova, ales de popor, Petru Lucinschi. Fostul șef al statului a fost ales, în 1996, cu peste 919.800 de voturi. 

 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă