8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE: Există posibilitatea ca pe 1 mai să se formeze cozi la...

MAE: Există posibilitatea ca pe 1 mai să se formeze cozi la punctul de frontieră Ruse

De asemenea, la solicitarea autorităţilor vamale bulgare, se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod: 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Lipsa sau expirarea termenului de valabilitate a vignetei electronice BG pentru autovehiculele înmatriculate în România, la ieşirea către Giurgiu, poate duce la blocarea unei artere de taxare pentru cel puţin 10-20 de minute, având în vedere că persoana contravenientă va trebui să achite taxa compensatorie şi să obţină documentele justificative. Se recomandă ca turiştii români să se asigure că au achitat taxa pentru vigneta electronică BG şi că este valabilă.

MAE menţionează că se pot folosi şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgară, precum: Kardam – Negru Vodă; Durankulak – Vama Veche; Kainardja – Lipniţa; Dobromir – Krushari (ultimele două PCTF cu orar de funcţionare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Silistra – Ostrov, Oryahovo – Bechet (ferry) – cu program de funcţionare 06:00 – 24:00 (www.spet.ro/?lang=ro); Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) şi Svishtov – Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08:00-20:00 (www.feribot-eurodac.ro şi www.ferry.bg/ferry_rophp). 

Autorităţile abilitate vor întreprinde măsurile necesare prevenirii formării de coloane de autovehicule şi aglomerării punctului de frontieră Ruse şi a zonei adiacente acestuia, manifestând o atenţie deosebită pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulaţiei autoturismelor şi autocarelor. Acest lucru va putea conduce şi la oprirea temporară a circulaţiei autocamioanelor de tonaj mare sau tirurilor.

Se recomandă  firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri, care au planificat tranzit în această perioadă pe teritoriul bulgar, să ia măsurile adecvate în vederea organizării eficiente a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor.

Se pot obţine informaţii privind condiţiile de achiziţionare a e-vignetei BG prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica), prin intermediul aplicaţiei pentru telefoane mobile corespondente BGTOLL şi prin intermediul site-ului operatorului de telefonie mobilă A1 (www.a1.bg/e-vignette), privind situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare (n.a.- doar în limba bulgară) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp,   starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice. De asemenea, se recomandă accesarea Ghidului Sărbătorilor Pascale 2019 – Bulgaria, la următorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/ghid_paste_2019.pdf.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă