MAE, despre respingerea acordului privind Brexitul: Aşteptăm propuneri concrete

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri, că regretă votul privind brexitul şi că aşteaptă propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la paşii de urmat.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.01.2019 - 13:26

MAE consideră că un acord privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană limitează consecinţele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetăţenilor europeni din Regatul Unit, dar şi mediului de afaceri.

”Ministerul Afacerilor Externe regretă rezultatul votului desfăşurat marţi seară, 15 ianuarie 2019, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare. Respectăm procedurile interne ale Marii Britanii şi sperăm că dezbaterea politică din Marea Britanie pe tema Brexit va permite identificarea unei soluţii politice care să întrunească susţinerea majorităţii deputaţilor britanici. În acest sens, aşteptăm propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la paşii de urmat şi acţiunile pe care le are în vedere în perioada următoare”, a transmis, miercuri, MAE.

Potrivit oficialilor MAE, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană ”reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”.

”Considerăm că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi limitează consecinţele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetăţenilor europeni din Regatul Unit, dar şi mediului de afaceri. Pe tot parcursul procesului de negociere, UE27 a dovedit constant deschidere pentru identificarea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi. În calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, România menţine un dialog constant cu celelalte instituţii şi state membre, în vederea conturării unei abordări unitare, în conformitate cu orientările Consiliului European şi cu principiile agreate la nivelul UE27”, a mai transmis MAE.

Oficialii ministerului au precizat că vor urmări cu prioritate adoptarea accelerată a tuturor propunerilor legislative necesare, astfel încât UE27 să fie pregătită la data retragerii Marii Britanii.

Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE). Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi.

În Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului May.

Comentarii