MAE anunţă repatrierea a şase cetăţeni români din Yemen

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că joi s-a încheiat procedura de repatrierea unui grup de cetăţeni români din Republica Yemen, fiind vorba de o familie formată din şase cetăţeni români şi doi yemeniţi.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2019 - 18:24

Repatrierea s-a făcut prin Egipt şi Turcia, costurile fiind suportate de MAE.

MAE arată că, în urma demersurilor susţinute la nivelul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, în 22 august au fost finalizate procedurile de repatriere din Republica Yemen, prin Republica Arabă Egipt şi Republica Turcia, a unei familii compuse din şase cetăţeni români şi doi membri de familie ai acestora, cetăţeni yemeniţi.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Cairo şi al Consulatului General al României la Istanbul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, a făcut demersuri pe lângă autorităţile egiptene pentru facilitarea intrării grupului în Republica Arabă Egipt, a emis documentele de călătorie pentru cetăţenii români, precum şi vizele de intrare în România pentru membri de familie ai acestora. De asemenea, a menţinut dialogul în permanenţă cu aceştia până la părăsirea teritoriului yemenit în scopul deplasării spre Cairo. Demersurile au fost desfăşurate sub coordonarea Departamentului Consular din cadrul MAE, precum şi cu avizul autorităţilor române competente în materie.

Grupul format din cele opt persoane a părăsit Republica Yemen în 21 august 2019, pe cale aeriană, pe ruta Seyoun - Cairo - Istanbul -Bucureşti. Pe toată durata perioadei în care s-au aflat în compania reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, cetăţenilor români şi membrilor de familie li s-a acordat tot sprijinul necesar în materia asistenţei şi protecţiei consulare, mai arată MAE.

Ministerul precizează că a suportat în întregime costurile aferente procedurilor de repatriere, inclusiv transportul aerian internaţional. 

"Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate", spun reprezentanţii MAE.

Potrivit MAE, avertismentul de călătorie emis pentru Yemen, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara!", este încă în vigoare şi poate fi consultat la www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu sau din vecinătate pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi, totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Comentarii