15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE: Ambasadorul român la Budapesta nu a refuzat convocarea la Ministerul ungar...

MAE: Ambasadorul român la Budapesta nu a refuzat convocarea la Ministerul ungar de Externe

“Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior (MAECE) ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni”, arată sursa citată.

Potrivit MTI, care citează o oficialitate a Ministerului ungar de Externe, “ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, ce fusese convocat pentru vineri la MAECE din Ungaria pentru a discuta pe tema evenimentelor din ajun de la cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, a refuzat să se prezinte, invocând ordine contradictorii”.

MAE “respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părţii ungare să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezenţa la cimitirul internaţional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar şi prin prezentarea distorsionată a situaţiei din Valea Uzului şi a evenimentelor de la data de 6 iunie”, mai arată comunicatul.

Potrivit sursei citate, din informaţiile actuale, oficialul ungar a fost prezent în România “fără o invitaţie oficială a părţii române”.

“Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internaţional al cimitirului din Valea Uzului şi dreptul neîngrădit al fiecărui stat să îşi comemoreze eroii înhumaţi în acel cimitir”, punctează MAE.

Totodată, ministerul aminteşte că forţele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă şi au comunicat că “pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine”.

Partea română reaminteşte “că a făcut în permanenţă apel la calm şi moderaţie, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari atât prin declaraţiile publice, cât şi prin incitările transmise pe reţelele sociale”, menţionează MAE.

Totodată, evidenţiază că “rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă şi echilibrată, a unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă”.

Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior (MAECE) ungar, prin care exprimă protestul ferm faţă de “profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mişcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank”.

“Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acţiune fermă a autorităţilor publice ungare în virtutea obligaţiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte”, punctează MAE.

Ministerul “îşi exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autorităţile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale statului român”.

“Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităţilor ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă