19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLudovic Orban, despre măsurile de relaxare socială: ”Nu doresc să amendăm pe...

Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare socială: ”Nu doresc să amendăm pe nimeni…”

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile vor anunţa reguli de conduită care trebuie respectate şi recomandări privind prevenirea transmiterii SARS-Cov-2 cu o săptămână înainte de ridicarea restricţiilor impuse prin ordonanţele militare. “Este clar că nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie”, afirmă şeful Guvernului, care adaugă că speră ca toţi cetăţenii să respecte măsura privind purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice închise şi că nu va fi nevoie să se aplice amenzi.

Orban a mai spus că persoanele fără posibilităţi materiale vor primi din partea autorităţilor măşti de protecţie, în timp ce pentru cei care le pot achiziţiona autorităţile fac demersuri pentru a asigura aprovizionarea din producţia internă sau din importuri.

“Este clar că nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie. (…) Eu sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni, chiar nu-mi doresc să amendeze Poliţia sau Jandarmeria pe nimeni, obligativitatea purtării măştii în spaţii închise este rezultatul unei analize realizată de specialişti”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat cum vor acţiona autorităţile pentru a-i determina pe oameni să păstreze distanţa socială, Orban a spus că din 15 mai se va renunţa “gradual” la măsurile restrictive şi că în prezent fiecare astfel de măsură este analizată din punctul de vedere al riscului epidemiologic, dar şi al efectelor economice.

“Vom încerca să anunţăm măsurile cu cel puţin o săptămână înainte de luarea măsurilor respective şi să anunţăm recomandările pe care le facem şi regulile pe care le stabilim în urma deciziilor de eliminare a restricţiilor”, a mai spus premierul.

El a susţinut că sunt “semnale pozitive” în ceea ce priveşte modul în care evoluează epidemia în România.

“Evoluţia din ultimele zile ne dă semnale pozitive. Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare, în ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat testări pe peste 7.000 de persoane zilnic, numărul persoanelor diagnosticate pozitiv este sub 400 zilnic. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la comportamentul responsabil, în mare parte evoluţia ulterioară va depinde de responsabilitatea fiecărui cetăţean”, a mai spus Ludovic Orban.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă