Londra anunță un nou sistem de imigrare. Cum vom putea pleca în Marea Britanie

Guvernul Regatului Unit anunță lansarea unui nou sistem de imigrare, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.11.2020 - 17:18

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pune în practică un nou sistem de imigrări, care se va aplica pentru cetăţenii proveniți din statele membre ale UE, inclusiv pentru cetățenii României.

"Marea Britanie recunoaşte şi preţuieşte contribuţia adusă de imigrare la societatea, cultura şi economia noastră – îmbogăţind comunităţile, aducând schimb de experienţă şi cunoştinţe, pe lângă stimularea creşterii globale", precizează un comunicat transmis, joi, de Ambasada Marii Britanii la București.

Concret, începând cu data de 1 ianuarie 2021 Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe bază de puncte, aplicabil cetăţenilor UE.

Cetăţenii UE care doresc să vină în Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziţie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

"În cadrul noului sistem de imigrări, începând cu anul viitor vom trata cetăţenii UE ca cetăţeni ce nu necesită viză, ceea ce înseamnă că pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice", precizează comunicatul Ambasadei Marii Britanii.

Cetățenii proveniți din UE care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK şi va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea. Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone.

Comentarii