19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLocalnicii din Rusăneşti au blocat accesul autorităţilor venite să eutanasieze porcii

Localnicii din Rusăneşti au blocat accesul autorităţilor venite să eutanasieze porcii

Potrivit primarului Alexandru Chirea, sătenii se împotrivesc eutanasierii porcilor deoarece nu mai sunt animale bolnave, dar şi pentru că în apropiere, în pădurile din judeţul Teleorman, ar fi în continuare mistreţi bolnavi faţă de care nu se iau măsuri.

Alexandru Chirea spune că, prin acţiunile lor de marţi, localnicii din Rusăneşti au reuşit numai să amâne eliminarea porcilor.

“Am reuşit să amânăm până mâine. S-au strâns două-trei sute de cetăţeni, nu i-au lăsat (pe reprezentanţii DSVSA – n.r ) să intre în comună, au rămas la marginea localităţii. O rezolvare nu prea văd pentru că cei de la DSVSA sunt hotărâţi să elimine toţi porcii din comună. De fapt, nu prea mai avem porci, mai sunt doar purcei care ar urma să fie crescuţi pentru anul viitor şi câteva scroafe gestante pe care e păcat să-i tăiem. Supărarea mare e că focarul nu se stinge în pădure, în Teleorman, că nu umblăm la cauză, ci la efect. Acolo nu se ia nicio măsură”, a declarat primarul comunei Rusăneşti.

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate la finalul săptămânii trecute în comuna Rusăneşti, în trei gospodării, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. Un al patrulea focar de PPA a fost confirmat luni, în comuna Cilieni, unde au şi fost eliminaţi 28 de porci dintr-o gospodărie situată la circa un kilometru de localitate.

“În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire şi combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Judeţului Olt s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a porcilor în focarul din gospodăria din localitatea Cilieni şi din localitatea Rusăneşti. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

Exploataţiile afectate de PPA au fost dezinfectate şi puse sub supraveghere, au fost impuse restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate şi au fost menţinute filtrele rutiere.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă