Peste 750 de persoane au beneficiat în primele nouă luni ale acestui an de asistenţă din partea serviciului psihosocial al Fundaţiei Baylor Marea Neagră. Cu o echipă formată din şase asistenţi sociali şi psihologi s-au realizat peste 1500 de sesiuni de consiliere, atât cu persoanele infectate, cât şi cu partenerii acestora şi cu ceilalţi membri ai familiilor lor. Serviciile sunt acordate atât la domiciliul beneficiarilor unde se merge periodic pentru a se monitoriza, în special evoluţia copiilor seropozitivi sau a celor proveniţi din mame infectate, cât şi în cabinetele Centrului de Excelenţă Baylor. Atât la deplasările pe teren, cât şi la sediul centrului, asistenţa psihosocială este completată de cea medicală oferită de cinci medici şi patru asistente medicale.
Mulţi dintre beneficiari provin din familii sărace cu un grad scăzut de educaţie. Două cazuri mai delicate rezolvate în ultima perioadă sunt cele în care s-a intervenit pentru transportarea de urgenţă la spital a doi băieţei a căror stare de sănătate se degrada vizibil.
Primul dintre aceştia este un copil suspect de infecţie cu HIV, în vârstă de aproape un an si jumătate, care provine dintr-o familie sărmană cu mai mulţi copii, aflată de mai mult timp în evidenţele fundaţiei. Micuţii sunt crescuţi doar de tată, care face faţă cu greu nevoilor zilnice, după ce soţia i-a decedat. Angajaţii Baylor l-au găsit pe cel mic într-o stare gravă, avusese afecţiuni respiratorii repetate, scăzuse în greutate şi după mai multe intervenţii s-a reuşit transportarea lui de urgenţă la spital. În prezent copilul este bine, a fost reintegrat în familie şi se aşteaptă rezultatele analizelor pentru a vedea dacă este seropozitiv şi are nevoie de tratament specific.
Cel de al doilea caz este al unui băieţel de cinci ani care este seropozitiv şi ar fi putut să îşi piardă viaţa dacă nu intervenea la timp echipa de la Baylor. În timpul unei vizite a fost găsit foarte palid, anemic, avea şi antecedente de tuberculoză, dar membrii familiei nu au conştientizat gravitatea situaţiei. Copilul a fost dus la spital, iar după ce starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit a fost dus acasă unde, sub monitorizarea echipei Baylor, continuă tratamentul antiretroviral, specific persoanelor infectate HIV. Rolul cadrelor medicale şi a echipei psihosociale este foarte important deoarece membrii familiilor celor infectaţi HIV nu înţeleg întotdeauna că persoanele seropozitive sunt mai sensibile şi mai expuse la boli din cauza imunităţii scăzute.