Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Liudmila Alexeeva a încetat din viaţă

Liudmila Alexeeva, cea mai veche militantă din Rusia pentru drepturile omului şi fostă disidentă sovietică, a încetat din viaţă, sâmbătă, la Moscova, la vârsta de 91 de ani, potrivit AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.12.2018 - 22:19

Anunţul cu privire la deces a fost făcut de preşedintele Consiliului consultativ rus pentru drepturile omului, Mihail Fedotov. “Alexeeva a murit la ora 16.30 GMT, la un spital din Moscova. Nu se afla pentru prima dată în acel spital, medicii au salvat-o de mai multe ori, în situaţii foarte dificile. Însă există situaţii în care medicii nu pot face nimic. Este o pierdere imensă pentru mişcarea rusă de apărare de drepturilor omului”, a precizat Fedotov.

“Pentru toţi cei care au apreciat, apreciază şi vor aprecia democraţia, Liudmila Mihailovna (Alexeeva) a fost şi va fi mereu un simbol al onestităţii şi al luptei fără compromisuri pentru drepturile omului”, a afirmat şi Tatiana Moskalkova, delegată pentru drepturile omului în Rusia, citată de Interfax.

Liudmila Alexeeva a fost şi unul dintre simbolurile rezistenţei în URSS, iar apoi în Rusia.

În 1976, ea s-a numărat printre fondatorii Grupului Helsinki din Moscova, ai cărui membri au fost de-a lungul anilor arestaţi şi condamnaţi sau constrânşi să trăiască în exil. Din exil, ea a continuat să îi apere pe opozanţii sovietici şi a fost un simbol al disidenţei. A revenit la Moscova în 1993, după destrămarea URSS.

În ultimii ani, Alexeeva a continuat să fie activă în lupta pentru drepturile omului.

În 2009, ea a primit la Strasbourg premiul Saharov, distincţie acordată de Parlamentul European persoanelor şi organizaţiilor cate şi-au dedicat viaţa apărării drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.

Comentarii