Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lazăr: Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat luni că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.04.2019 - 11:13

"Secţia Parchetelor Miltiare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de ”Dosarul Revoluţiei”. Este un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română în general, un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar şi a unei datorii de onoare față de istorie şi faţă de patrie. Finalizarea acestei cauze de către procurorii militari reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-a asumat în urmă cu trei ani", a spus Lazăr, decizia intervenind la aproape 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

El a spus că oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici și-au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii, explicaţii, aprecieri în legătură cu momentul decembrie 1989.

"Astăzi juriştii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar ca parte componentă a unei investigaţii foarte complexe care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revouţiei nu este una instituţională, ci este individuală",a subliniat procurorul general.

Rechizitoriul însumează 12 volume  şi dosarul cauzei conţine 3330 de volume.

"Prezint scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale, care a durat aproape 30 de ani", a spus Lazăr.

În 21 decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţie. Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, s-a creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100.

După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuşe, anunţa atunci Parchetul General.

Comentarii

loading...