11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLazăr: Proiectul prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7 ar...

Lazăr: Proiectul prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7 ar merita aviz negativ

Întrebat de jurnalişti, la intrarea în CSM, ce aviz ar merita proiectul de ordonanţă de urgenţă, Lazăr a răspuns: “Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanţă de urgenţă care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor Justiţiei, asta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile Justiţiei au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a patra ordonanţă de urgenţă vrea să ajusteze legile Justiţiei”.

El a adăugat că îngrijorarea magistraţilor este determinată de incertitudinea cadrului legal în care se lucrează.

“De ce deranjează pe magistraţii această chestiune? Este foarte clar: îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistraţii sunt oameni care reflectează asupra legii. Ei vor să ştie care le este statutul legal, cum ar trebui să acţioneze conform legii şi iată că ne aflăm acum la a patra ordonanţă de urgenţă, care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta e situaţia”, a spus Lazăr.

Plenul CSM discută, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi ale OUG 7/2019 şi urmează să dea un aviz consultativ în acest caz.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor “negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative” cuprinse în OUG 7/2019 şi “constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii”.

“Aceste reacţii au vizat în mod deosebit intervenţia operată în materia delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de preşedintele României, (…) modificarea legislativă care a dat judecătorilor posibilitatea de a candida şi a fi numiţi în cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul Parchetelor, în acest din urmă caz reclamându-se o afectare a statutului şi a independenţei judecătorilor”, se arată în proiectul de modificare a OUG 7/2019.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă