Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lazăr: Cele zece lucrări întocmite ca procuror sunt cerute de CSM

Procurorul general Augustin Lazăr transmite, vineri seară, că cele 10 lucrări întocmite ca procuror/judecător care se depun de către candidat la mapa de candidatură sunt cerute de CSM şi sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire, nefiind înaintate preşedintelui.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.10.2018 - 22:02

Augustin Lazăr arată că, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 ind.1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea ,,Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător”, pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului General se depun de către candidat şi un număr de 10 lucrări întocmite în funcţia de judecător sau procuror, în vederea emiterii avizului Secţiei pentru procurori.

"Aceste lucrări se analizează de către Secţia pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, şi anume: capacitatea de analiză şi sinteză, coerenţa în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarităţii şi logicii, evitarea expunerii şi detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară şi concisă, analiza şi interpretarea probelor, precum şi modul în care au fost aplicate jurisprudenţa C.E.D.O. şi C.J.U.E. dacă a fost cazul", transmite procurorul general, printr-un comunicat de presă.

Lazăr arată că lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament şi sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.

"Ulterior, către Preşedintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiţiei, hotărărea motivată a Secţiei pentru procurori din cadrul C.S.M. şi C.V.-ul candidatului. În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluţii între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influenţarea Preşedintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia. Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluţie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare şi răspunsul în scris", transmite procurorul general.

Augustin Lazăr mai arată că a formulat solicitarea către CSM întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraţilor, în virtutea rolului de garant al independenţei justiţiei.

Ministrul Justiţiei a precizat, pentru Mediafax, că va publica în următoarele zile rezoluţia de clasare a dosarului care îl viza pe Klaus Iohannis, pe care a găsit-o în dosarul de candidatură a procurorului general, Augustin Lazăr. Tudorel Toader a spus miercuri, în declaraţia în care a anunţat că declanşează revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul de candidatură conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

Comentarii

loading...