7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiKovesi rămâne sub aripa lui Lazăr. CSM respinge cererea SIIJ de încetare...

Kovesi rămâne sub aripa lui Lazăr. CSM respinge cererea SIIJ de încetare a delegării la PG

Pe 28 martie, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către SIIJ, într-un dosar legat de aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Tot atunci, ea a fost plasată sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi dreptul de a mai exercita profesia de procuror la Parchetul General.

A doua zi, pe 29 martie, Secţia specială a solicitat CSM încetarea delegării Laurei Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, însă Secţia pentru procurori a amânat dezbaterile pe motiv că SIIJ nu a indicat temeiurile legale.

Miercuri, Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, iar Secţia pentru procurori a decis joi că solicitarea SIIJ “a fost făcută în afara oricărui cadru legal”.

“Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea nr. 1.172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin.7 din Legea nr. 303/2004, republicată. În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ – SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, a fost făcută în afara oricărui cadru legal. Hotărârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie”, se arată în decizia CSM, citează Agerpres.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis, pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă