21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiKovesi ar putea rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european

Kovesi ar putea rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european

Conform RFI, Bohnert a fost favorizat de Emmanuel Macron pentru şefia Parchetului Naţional Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruţa Kövesi. 

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, cei doi având fiecare susţinerea unei instituţii europene (Parlament European si Consiliu). 

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituţii au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă. 

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituţiei poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat, scrie RFI. 

Acela va trebui audiat de o echipă de specialişti, înainte ca statele membre să treacă la votul politic. 

În primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franţa este aşteptată ca în zilele viitoare să exprime o susţinere publică pentru Kövesi. 

AFP scria săptămâna trecută că Jean-François Bohnert, este favorit pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa, dacă acesta nu obţine postul de procuror şef european.

”Pentru a-i urma lui Eliane Houlette, pare favorit Jean-François Bohnert, procurorul general din Reims, în cazul în care nu va obţine şefia noului parchet european”, indica AFP în articolul preluat, printre alţii, de France Soir, TV5 Monde, Liberation.

De asemenea, erau vehiculate numele unui director general pentru probleme judiciare în Administraţia Vămilor, Nathalie Becache, şi cel al procurorului general din Bastia, Franck Rastoul.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă