Klaus Iohannis: Un act de ucidere deliberată a romilor. Printre făptuitori s-au aflat şi români

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2020 - 11:48

Klaus Iohannis a transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor că omenirea are obligația de a-și asuma greșelile trecutului pentru a învăța să nu le mai repete.

Aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi au fost ucişi în timpul ocupaţiei naziste din Europa. În România, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, la ordinul dictatorului român şi aliatului naziştilor, Ion Antonescu. Aproximativ 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa din cauza bolilor, a frigului sau a foamei.

„A fost un act de ucidere deliberată şi sistematică. Discriminaţi, umiliţi, privaţi de drepturile lor, excluşi din societate şi, în cele din urmă, închişi şi ucişi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuţie şi încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat şi români.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României este de părere că omenirea are obligația de a păstra vie memoria victimelor și de a lupta pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului.

„Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat şi puţin studiat. Este important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul şi atrocităţile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greşelilor trecutului.”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Comentarii