Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat percheziţii la domiciliul procurorului şef de la Parchetul Tribunalului Ialomiţa, Cristian Hristescu, precum şi la biroul acestuia din instituţie, desfăşurate marţi de DNA, magistratul urmând să fie adus la Bucureşti pentru audieri, informează CSM
”În şedinţa din data de 20 ianuarie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat – în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată – percheziţia domiciliară şi la sediul parchetului a învinuitului Cristian Hristescu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul din Ialomiţa
Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia”.
Conform unui comunicat DNA, prim-procurorul Cristian Hristescu este urmărit penal pentru şantaj, trafic de influeţă şi instigare la abuz în serviciu contra intrereselor publice.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 19 mai 2013 – ianuarie 2014, învinuitul Cristian Hristescu, uzând de prerogativele conferite de funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, l-a constrâns, prin ameninţare, pe un administrator al unei societăţi comerciale din Slobozia, să îi livreze „cu discount” materiale de construcţie necesare finalizării imobilului personal pe care îl deţine pe raza judeţului Ialomiţa.
Materiale de construcţie, precum şi manopera unor lucrări pentru edificarea aceluiaşi imobil au fost pretinse şi primite şi de la un alt administrator de firmă.
În acest sens, învinuitul Cristian Hristescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii şi dispunerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care administratorul şi societatea acestuia, au calitatea de învinuiţi.
În cursul lunii aprilie 2013, învinuitul Cristian Hristescu, cu intenţie, i-a determinat pe doi poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Feteşti, judeţul Ialomiţa, să nu aplice măsurile legale, respectiv, constituirea unui dosar penal, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de conducere a unui autoturism pe drumurile publice faţă de o persoană care avea în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
Urmare a faptului că, cei doi poliţişti nu au dat curs actelor de instigare exercitate de procurorul Hristescu Cristian , acesta din urmă i-a constrâns, ameninţându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Feteşti.
Învinuitului Hristescu Cristian i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Procurorii au descins, marţi dimineaţă, la locuinţa magistratului dar şi în biroul acestuia din Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa iar în urma percheziţiilor au ridicat documente relevante pentru acuzaţiile ce i se aduc procurorului Hristescu.
Procurorul va fi adus la DNA central împreună cu alte aproximativ 20 de persoane pentru audieri în cazul de corupţie în care este acuzat că prin presupuse fapte de corupţie ar fi ajutat o grupare infracţională din Ialomiţa, au mai spus sursele citate.
Acţiunea procurorilor este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.