10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiJandarmeria a prezentat un proces verbal încheiat după intervenţia din Piaţa Victoriei

Jandarmeria a prezentat un proces verbal încheiat după intervenţia din Piaţa Victoriei

Documentul conţine antetul Parchetului Militar. În procesul verbal se arată că în mijlocul participanţilor la protest s-au aflat şi aproximativ 1.000 de persoane care se manifestau violent, că situaţia a degenerat la un moment dat şi că mai multe persoane au fost rănite. Concluzia documentului îi vizează pe jandarmi, putând fi vorba, precizează procurorul, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

După ce Jandarmeria a comunicat numele procurorului militar care a fost în Piaţa Victoriei în seara de vineri, la miting, în timpul intervenţiei violente a forţelor de ordine, instituţia a publicat pe pagina sa de Facebook un proces verbal de sesizare din oficiu încheiat de procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog. Documentul poartă antetul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, precum şi semnătura acestuia, sub numele său scris, însă, greşit de două ori (Cipirian în loc de Ciprian).

Procurorul notează în document că în mijlocul participanţilor paşnici se aflau şi aproximativ 1.000 de persoane care se manifestau violent atât la adresa jandarmilor, cât şi la adresa manifestanţilor paşnici, şi au încercat forţarea cordonului de jandarmi. Situaţia a degenerat la un moment dat şi doi subofiţeri jandarmi au fost răniţi grav, iar apoi s-a intervenit în forţă împotriva participanţilor de la ora 23.10 până în jurul orei 3.00, cu această ocazie mai multe persoane fiind rănite, mai precizează procurorul militar. El aminteşte că o armă a fost sustrasă de la un jandarm.

Concluziile procesului verbal îi vizează, însă, pe jandarmi, arătând că ar putea fi vorba, din partea acestora, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

„Cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Mun. Bucureşti, constatând din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat în teren. (…) Faptele sesizate ar putea să întrunească elementele constitutive ale infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, prev. de art. 296, 297 şi 298 din Codul penal”, se arată în document.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog este cel care a fost prezent vinerea trecută la protestul din Piaţa Victoriei, a transmis marţi Jandarmeria Bucureşti, care precizează că procurorul s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piaţă şi a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă, la ora 4.00. Precizările Jandarmeriei Capitalei vin după ce prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor.

„Veau să vă comunic faptul că în după amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale. (…) Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat procurorul Ionel Corbu.

De asemenea, întrebat dacă din punct de vedere legal la intervenţie ar fi trebuit să fie prezent un procuror militar, Corbu a răspuns: “Sub nicio formă”.

Afirmaţiile lui Ionel Corbu sunt în contradicţie cu declaraţiile ministrului de Interne Carmen Dan, şi cu declaraţiile reprezentanţilor Jandarmeriei, care au spus că intervenţia forţelor de ordine s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar.

 

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă