16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiIstoria tiparului.Ce reprezintă suplimentul Aldine RL?

Istoria tiparului.Ce reprezintă suplimentul Aldine RL?

Prima locație a presei Aldine
 
Aldine Press a fost tipografia înființată de Aldus Manutius în 1494 la Veneția, de la care au fost emise celebrele ediții Aldine ale clasicilor (capodopere latine și grecești).
Presa Aldine este renumită în istoria tipografiei, printre altele, pentru introducerea italicelor.
În tipografie, tipul italic este un font cursiv bazat pe o formă stilizată de scris caligrafic.
Tipul italic a fost folosit pentru prima dată de Aldus Manutius și presa sa din Veneția în 1500.
Senatul venețian i-a acordat lui Aldus dreptul exclusiv la utilizarea sa, un brevet confirmat de trei Pontifi succesivi, dar a fost falsificat pe scară largă încă din 1502.  Italienii au numit caracterul Aldino, în timp ce alții l-au numit italic. Italicile s-au răspândit rapid; istoricul Hendrik Vervliet datează prima producție de italice la Paris în 1512.  Unele imprimante din Europa de Nord au folosit suplimente de casă pentru a adăuga caractere care nu sunt utilizate în limba italiană sau au împerecheat-o cu majuscule alternative, inclusiv cele gotice.

Astăzi, cărțile de epocă tipărite de Aldine Press din Veneția sunt denumite Aldines.
Aldus Manutius, fondatorul presei Aldine, a fost inițial un savant umanist și profesor.
Acesta l-a angajat pe Francesco Griffo pentru a crea un tipar care să reproducă scrierea de mână a umaniștilor care  a dus la tipul italic de astăzi.
 
Colecția, aproape cea mai completă, de ediții Aldine reunite vreodată se afă acum în Biblioteca John Rylands, Manchester (Marea Britanie). În America de Nord, cele mai substanțiale opere Aldine pot fi găsite în colecția Ahmanson-Murphy Aldine de la Universitatea din California, Los Angeles, la Centrul Harry Ransom de la Universitatea Texas din Austin, și la Harold B  LEE Biblioteca de la Universitatea Brigham Young.
Unul dintre fondatorii ziarului România Liberă, Mihai Creangă, a publicat multe dintre editorialele sale în suplimentul „Aldine” al „României libere”.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă