Foto: Inquam Photos

Isteria împotriva Astra Zeneca: o componentă este politică, alta este legată de negarea Covid

Campania internațională împotriva vaccinului AstraZeneca, provenit din Marea Britanie, nu are un fundament științific cert, dar are o evidentă miză politică.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.03.2021 - 13:52

Campania internațională împotriva vaccinului AstraZeneca, provenit din Marea Britanie, nu are un fundament științific cert, dar are o evidență miză politică.

După cum se știe, țările care s-au declarat cel mai vehement împotriva vaccinului produs de firma AstraZeneca (o firmă britanico - suedeză) în colaborare cu Universitatea Oxford (Marea Britanie) sunt cele mai puternice țări din UE: Franța, Germania și Italia. În această serie de luări de poziție, cel mai înalt oficial care s-a pronunțat împotriva vaccinului britanic a fost chiar președintele Franței, Emmanuel Macron.

Situația este caracterizată foarte explicit într-o postare pe o rețea de socializare, intitulată ”ASTRA ZENECA SI RAZBOIUL DE CULISE". Textul postat este următorul:

"Am vazut multa vanzoleala in online legata de vaccinul Astra Zeneca. Puteti sa va vaccinati absolut linistiti cu AZ si o sa va dau cateva argumente 360 grade. In primul rand, cunosc personal, direct, cel putin 45 oameni vaccinati cu Astra Zeneca si sunt toti bine, sanatosi. Si-au facut unii si analize si le-au iesit foarte bine. Sa explicam un pic:

- Astra Zeneca este cel mai apropiat vaccin de vaccinurile clasice. De aceea si reactiile adverse sint puternice dar in nici un caz nu la modul la care se discuta acum prin presa. Este adevarat ca reactiile adverse sunt mai dure in cazul unor persoane dar in maxim 12-24 ore 99.999% din persoane isi revin. Cine a facut vreodata vreun antigripal intelege ca nu este nimic diferit.

- in lume s-au vaccinat milioane de oameni cu AZ inca din decembrie. UK a vaccinat milioane de englezi cu vaccinul produs chiar de ei. Credeti ca cei din UK nu stiu ce fac? Credeti ca daca era vreo problema nu aflam din decembrie pana acum?

- Cand vaccinezi milioane de oameni este normal ca unii sa mai pateasca si cate ceva. Adica un om poate fi azi sanatos si peste o saptamana se imbolnaveste. Sunt o multime de oameni cu afectiuni tacute/ascunse. De exemplu daca un om urma sa faca infarct peste 2 saptamani si intre timp se vaccineaza, se poate suspiciona ca vaccinul e de vina. Dar asta este fals.

- chiar si presupunand ca de la vaccin au murit 30 de oameni din milioane sau 300, tot e infinit mai putin decat numarul celor care ar fi murit de COVID. Adica ne uitam ca au murit 30 dar nu intelegem ca am salvat 100.000.

- isteria asta cu Astra Zeneca are 3 componente: prima este politica, a doua tine de isterie si a 3-a tine de propaganda anticovid. Toate alimentate de diferite interese.

- eu cred ca are si o componenta politica pentru ca blocajul statelor impotriva AZ vine fix dupa ce AZ a anuntat ca nu poate respecta contractul cu UE si livreaza doar 30% din cantitate.

- componenta de isterie si propaganda cred ca o intelege fiecare. Nu mai detaliez.

- nici o persoana vaccinata cu AZ nu a facut vreo forma grava COViD si nu a ajuns la ATI. Nici o persoane din milioane.

Pe scurt, da, AZ are niste efecte adverse nasoale dar nu mai nasoale ca un antigripal si nu cu mult mai nasoale ca Pfizer sau Moderna. In 12 ore scapati de ele si scapati de ATI. Fiecare decide daca isi asuma riscul sau nu. Riscul e cam acelasi ca la un vaccin anti gripal. Vaccinarea este pana la urma decizia fiecaruia. Daca stiti ca stati prost spre foarte prost cu sanatatea poate ar fi mai bine sa evitati AZ. Dar repet ganditi-va ca AZ e cel mai apropiat vaccin de tehnologia actuala care se foloseste de 20 de ani si ganditi-va ca nimeni nu a ajuns la ATI vaccinat cu AZ.

Isteria asta se va incheia curand sau va fi exploatata si alimentata artificial pentru a bloca vaccinarea si a alimenta frica. By the way m-am programat si eu si nevasta-mea sa ne vaccinam cu AZ joi.”

Comentarii