Isărescu: Nu am inclus pesta porcină în calculele de inflaţie

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că pesta porcină africană nu a fost inclusă în calculele prognozei de inflaţie, dar importurile masive de carne înregistrate după declanşarea acestei crize sunt „o realitate”.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2018 - 13:43

„Pesta porcină nu am inclus-o în calculele noastre. S-au importat însă cantităţi mari de carne în această perioadă, ceea ce este o realitate”, a spus Mugur Isărescu, după conferinţa de prezentare a noului Raport asupra inflaţiei.

„Avem oameni care se plimbă prin pieţe şi se uită la preţuri; considerăm că preţurile la alimente sunt rezonabile şi vă asigurăm că inflaţia tinde în jos”, a mai spus guvernatorul.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit uşor în jos proiecţia de inflaţie, de la 3,6% la 3,5%, pentru sfârşitul anului 2018. Potrivit prognozelor băncii centrale, inflaţia se va menţine, în următorii doi ani, în intervalul 1,5%-3,5% din jurul ţintei de 2% „dacă nu vor fi şocuri exogene”, a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a artas atenţia asupra costurilor cu energia şi cu forţa de muncă, factori care ar putea determina companiile să recurgă la majorări de preţuri. De asemenea, şi aşteptările create în spaţiul public „după repetarea cifrei de 5% câteva luni la rând pe burtierele televiziunilor creează preziuni inflaţioniste”, a mai spus şeful băncii centrale.

Comentarii