13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiIohannis solicită autorităţilor competente acţiuni ferme privind manifestările antisemite

Iohannis solicită autorităţilor competente acţiuni ferme privind manifestările antisemite

Preşedintele solicită autorităţilor competente să acţioneze cu fermitate în vederea soluţionării acestor cazuri de încălcare a legislaţiei în domeniu, prin identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de acţiuni şi manifestări antisemite.

„România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaţionismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului şi descurajarea discursului instigator la ură. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nu trebuie să permitem ca aceste progrese înregistrate de ţara noastră să fie umbrite de acţiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tentă fascistă şi xenofobă, de afirmare a unor idei cu vădit conţinut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazistă, de profanare a cimitirelor evreieşti sau de acte de vandalism asupra clădirilor sau obiectivelor de patrimoniu aparţinând comunităţii evreieşti”, se mai arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele României condamnă aceste acţiuni şi manifestări antisemite care incită la ură şi violenţă împotriva evreilor şi rămâne un suţinător ferm al valorilor europene. Toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, ataşamentul faţă de principiile democratice şi ale statului de drept reprezintă soluţiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism şi revizionism care ameninţă Europa. Preşedintele Klaus Iohannis reaminteşte, totodată, că România acordă o importanţă deosebită apărării acestor valori, obiectiv care face parte din priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Preşedintele României consideră că asigurarea securităţii tuturor cetăţenilor români şi protejarea patrimoniului cultural naţional reprezintă fundamente ale păcii sociale. Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educaţiei despre Holocaust şi consolidarea valorilor şi principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru statul român, se mai arată în comunicat.

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic. “Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (…) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (…) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România”, arată Federaţia.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă