Iohannis atacă din nou coaliția PSD-ALDE, reafirmă parteneriatul cu SUA

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, marţi, ambasadorilor români, că în politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, informează News.ro.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.08.2018 - 12:42

„Aşa cum am mai spus, stabilitatea şi predictibilitatea politicii externe a României sunt esenţiale pentru credibilitatea noastră ca actori externi. În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele şi obiectivele noastre naţionale de politică externă. În politica externă a României nu este loc decât pentru responsabilitate, respectarea ordinii constituţionale şi a dreptului internaţional şi pentru consens politic naţional pe temele şi dosarele care ţin de obiectivele noastre externe. Ţin să vă asigur că voi continua să apăr aceste valori şi vă încurajez să faceţi la fel”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că stabilitatea şi credibilitatea României în politica externă înseamnă şi păstrarea şi apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a continuării combaterii corupţiei la acelaşi standard ca şi până acum.
 
„Nu este admisibil ca în Anul Centenarului să facem paşi înapoi. Acest lucru presupune, înainte de toate, o Românie mai puternică şi mai rezilientă, un stat mai performat, în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate. Cu o justiţie independentă, un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor şi care este capabil să le ofere prosperitate şi siguranţă. Ca preşedinte, eu voi face tot ce îmi stă în puteri şi atribuţiile mele constituţionale pentru realizarea acestui ţel”, a precizat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că fundamentele politicii externe rămân aceleaşi, indicând întărirea Parteneriatului strategic cu SUA şi creşterea rolului şi eficienţei în UE şi NATO.

„Fundamentele politicii noastre externe rămân aceleaşi”, a spus Iohannis la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali cu prilejul Reuniunii anuale a diplomaţiei române, menţionând întărirea Parteneriatului strategic cu SUA şi creşterea rolului şi eficienţei în UE şi NATO.

Potrivit şefului statului, continuarea Parteneriatului strategic cu SUA rămâne o prioritate de „prim-rang”.

Comentarii