Iohannis amână evenimentul programat pentru 20 mai dedicat Revoluţiei

Preşedintele Iohannis amână evenimentul programat pentru 20 mai dedicat Revoluţiei, pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluţiei Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent şi din profund respect pentru toţi cei care au luptat.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2019 - 14:28

Administraţia prezidenţială precizează, într-un comunicat, că, în ultimele zile, în spaţiul public au apărut speculaţii cu privire la oportunitatea organizării, pe 20 mai, la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat „Anul omagierii victimelor comunismului”.

„Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluţiei Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent şi din profund respect pentru toţi cei care au luptat pentru democraţie şi libertate în anii tiraniei comuniste, Preşedintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, precizează sursa citată.

Încă de la preluarea mandatului, preşedintele României a acţionat constant pentru condamnarea crimelor şi abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum şi pentru omagierea victimelor totalitarismului. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că lecţiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei şi a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toţi un exerciţiu civic permanent, se mai arată în comunicat.

Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - LORD ’89, cu sediul la Timişoara, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i să nu folosească Revoluţia Română în scopuri electorale, după ce şeful statului a anunţat că va declara 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", într-o ceremonie care va avea loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Scrisoarea este transmisă în condiţiile în care Iohannis se va afla vineri la Timişoara.

Preşedintele Klaus Iohannis va declara 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", într-o ceremonie care urma să aibă loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. "La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei".

La ceremonie au fost invitaţi foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri, fiul Doinei Cornea anunţând deja că nu va participa.
 
Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a explicat faptul că preşedintele Klaus Iohannis a ales ziua de 20 mai pentru lansarea programului dedicat Revoluţiei pentru semnificaţia acesteia, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă.
 
Preşedintele Iohannis se va afla vineri la Timişoara, unde va vizita Memorialul Revoluţiei, se va întâlni cu autorităţile locale şi îşi va lansa volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa".

Comentarii