Foto: Digi24

Iohannis amână decizia privind avansarea în grad a „fantomei în alb”, colonelul Dumitru Paraschiv

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să amâne luarea unei decizii cu privire la înaintarea în grad a cololonelui Dumitru Paraschiv până după ce organele judiciare vor emite un punct de vedere cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei la protestul din 10 august.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.10.2018 - 11:03

”Acordarea gradului de general, respectiv a gradului profesional de chestor de poliţie, conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1222 din 12.11.2008, reprezintă o atribuţie exclusivă a Preşedintelui României, iar nu o obligaţie, astfel că şeful statului are posibilitatea de a aprecia dacă acordă sau nu gradul de general, respectiv gradul profesional de chestor de poliţie. Potrivit Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunerile privind acordarea gradului de general se aprobă de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Având în vedere evenimentele din dată de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţă Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română şi alte structuri din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se impune că luarea unei decizii de către Consiliu referitoare la acordarea gradului de general de brigada colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin Răzvan să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române”, au declarat reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Interne a trimis mai multe propuneri de avansare în grad.

”Ministrul Afacerilor Interne a trimis Preşedintelui României mai multe propuneri de acordare a gradului de general de brigada unor colonei şi acordarea gradului profesional de chestor de poliţie unor comisari-şef de poliţie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Aceste propuneri ale ministrului Afacerilor Interne reprezintă informaţii confidenţiale până la finalizarea analizei de către departamentul de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, afirmă sursa citată. 

Ministrul Afacerilor Interne a transmis pe 15 octombrie Preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de acordare a gradului de general de brigadă - cu o stea colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan. Carmen Dan îşi fundamentează propunerea pe faptul că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Totodată, ministrul Afacerilor Interne a transmis că au fost efectuate verificările necesare, de securitate şi de legalitate, şi îşi asumă responsabilitatea privind integritatea morală şi profesională a ofiţerului propus pentru avansare.

 

Comentarii