12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiInvestiții de 30 milioane euro pentru turiști și constănțeni

Investiții de 30 milioane euro pentru turiști și constănțeni

Cetatea elenă Histria, întemeiată în jurul anului 657 î.Hr., este cel mai vechi oraș atestat din România. În Corbu găsiți unele dintre cele mai sălbatice și frumoase plaje din țară. În ambele locații veți putea ajunge mai ușor pentru că drumurile spre aceste obiective vor fi reabilitate.

Marius Horia Țuțuianu (președintele Consiliului Județean Constanța) împreună cu Daniel Suciu (viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) și cu Adrian Gâdea (secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) au semnat pe 26 martie contractele de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de transport pe traseele DJ 226 Corbu – Săcele – Istria — Mihai Viteazul, respectiv DJ 226A – Cetatea Histria – DN22/Tariverde.

Prin aceste proiecte, Consiliul Județean Constanța urmărește și creșterea siguranței rutiere, dar și impulsionarea mobilităţii populației și a schimburilor comerciale. „O infrastructură solidă, conformă cu standardele europene, atrage după sine și noi oportunități. Prin implementarea acestor trei proiecte, în valoare de aproximativ 30 milioane euro, vom reuși să creștem economia județului nostru prin atragerea de noi investitori. Mai mult decât atât, se vor consolida conexiunile cu regiunea Dunării, relațiile comerciale se vor dezvolta într-un ritm mai alert și va crește atractivitatea regiunii din punct de vedere turistic. Discuțiile pe care le-am avut, alături de domnul ministru, cu primarii localităților județului Constanța au avut ca scop rezolvarea problemelor întâmpinate de către UAT-uri în implementarea proiectelor finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale. Mulțumesc domnului viceprim-ministru Daniel Suciu pentru încredere și susținere, dar și întregii echipe implicate în aceste proiecte de o importanță majoră pentru județul Constanța“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

 

54 kilometri de drum

Proiectele vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 ITI Delta Dunării, iar valoarea totală a acestora este de 23 milioane euro, respectiv 5,8 milioane euro. Durata de implementare a celor două proiecte este de 44 luni, respectiv 33 luni de la emiterea ordinului de începere pentru execuția de lucrări.

Obiectivele specifice proiectelor vizează reabilitarea și modernizarea drumurilor pe o lungime de 40 km, respectiv 14 km, și constau în lucrări de reabilitare și modernizare a structurii rutiere, lucrări la poduri, pentru creșterea siguranței rutiere și amenajarea intersecțiilor și drumurilor laterale.

 

Arhivă digitală la CJ

Cu această ocazie s-a semnat și un proiect ce are ca obiectiv realizarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027. Astfel vor fi colectate, interpretate și realizate sinteze ale datelor și informațiilor actualizate privind dezvoltarea socio-economică a județului. De asemenea, arhiva Consiliului Județean Constanța va fi modernizată și se va crea o arhivă de copii digitale ale documentelor instituției. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 490.000 de euro.

S-a semnat, de asemenea, un contract pentru construirea unei noi școli, Guvernul României acordând bani pentru o nouă unitate de învățământ în Agigea. Primarul Cristian Cârjaliu a declarat că noua școală va avea 25 săli de clasă, un teren de sport acoperit, dar și unul descoperit. Școala va avea și un element inedit: o seră unde elevii vor putea crește diferite legume. Proiectul se ridică la 2,5 milioane de euro.

 

Cazinoul din Constanța, la a patra încercare

Viceprim-ministrul a venit și cu o veste bună nu doar pentru constănțeni, ci și pentru turiști: se fac pași concreți pentru reabilitarea Cazinoului. „Săptămâna trecută când am fost la Constanţa, vă spuneam că urmează promovarea acestui proiect în Comitetul tehnic. Acest lucru s-a întâmplat pe 25 martie. Urmează Comitetul interministerial şi apoi, la sfârşitul lunii aprilie, va fi aprobată hotărârea de Guvern. În luna mai vom demara licitația pentru proiectul de reabilitare a Cazinoului“, a declarat Daniel Suciu. El a adăugat că s-a făcut și o estimare a costului lucrărilor (115 milioane lei), dar a subliniat că banii există.

„Urmează o Comisie interministerială și sunt convins că prin eforturi comune vom reuși să accelerăm lucrurile astfel încât, așa cum ne-am planificat, să fie demarată licitația pentru Cazinou, cea de-a patra licitație, să sperăm, Doamne ajută!, că este ultima, astfel încât să începem cât mai repede procesul de restaurare și reabilitare a Cazinoului din Constanța. Domnule vicepremier, Cazinoul este în momentul de față în siguranță, este în conservare, cel puțin o dată pe săptămână merg împreună cu echipa mea să vedem, pentru ca lucrurile să fie ținute sub control, astfel încât să nu fie nevoie să reiterăm tot acest proces de actualizare a indicatorilor și de constatare“, a precizat și primarul Decebal Făgădău.

 

Sală polivalentă, moschee, cămine și stadion

Daniel Suciu a anunțat și alte investiții. A spus că s-a dat ordinul de începere a proiectării la Sala Polivalentă, proiect finanțat cu 68 milioane lei de către Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. A mai spus că în Constanța se va realiza și un bazin de înot, că se vor construi cămine pentru studenții de la Universitatea Ovidius și de la Universitatea Maritimă Constanța. A menționat că vor începe și lucrările de reabilitare la Sinagoga din Constanța, aproape distrusă acum (nu mai are nici acoperiș). Toate aceste proiecte au finanțare – a asigurat demnitarul.

În fine, a vorbit despre necesitatea ca orașul Constanța să aibă un stadion modern. Aici lucrurile sunt mai complicate. „Gheorghe Hagi avea mare dreptate în tot ceea ce a declarat zilele acestea. România trebuie să-și îmbunătățească infrastructura, avem nevoie de stadioane noi, moderne. Sunt convins că vom găsi soluții ca stadionul care poartă numele celui mai mare fotbalist român să arate impecabil“, a precizat Suciu.

A făcut însă o mică eroare: stadionul nu mai poartă numele lui Hagi. La un moment dat s-a numit Stadionul „Gheorghe Hagi“, dar un grup de suporteri a protestat, cerând schimbarea denumirii după ce fostul fotbalist a ales să investească într-o academie de fotbal, la Ovidiu, și în Viitorul. În 2006, la prima sa apariție în calitate de antrenor într-un meci împotriva echipei FC Farul, Gheorghe Hagi a fost fluierat de galerie, care a scandat lozinci împotriva sa. Hagi a spus că în spatele acestei atitudini a stat, de fapt, patronul de atunci al clubului, Gheorghe Bosânceanu, care deține și Șantierul Naval Constanța. „Suporterii au fost manipulați și nu o să dau mâna cu Bosânceanu niciodată, pentru că mă murdăresc“, a declarat atunci Hagi.

 

Ce nemulțumiri au primarii

La discuțiile cu viceprim-ministrul au participat și mai mulți primari din județ, care și-au exprimat nemulțumirile. De exemplu, primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat că are o problemă cu constructorii neserioși, care se înscriu la licitații, dar nu vin la muncă, și a cerut soluții. A mai spus că cei din Constanța sunt „oropsiți“, pentru că primesc de la buget mai puțin decât dau. N-a vorbit însă despre cheltuielile cel puțin dubitabile pe care le face.

Primarul din Mihai Viteazul, liberal, a spus că are peste 700 de copii la școală și a cerut, chiar dacă nu face parte din PSD, să fie susținut. A precizat că, în ultimii doi ani, a câștigat un proiect pentru o școală nouă, apă și canalizare și asfaltare.

Primarul din Ovidiu, George Scupra, a cerut sprijin pentru realizarea unui drum util atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Șoseaua ar lega localitatea Ovidiu de Mamaia, astfel încât, în loc de două ore în zilele aglomerate, drumul s-ar putea face în câteva minute – spune acesta.

Cele mai citite

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....
Ultima oră
Pe aceeași temă