Intră în vigoare Ordonanța militară 3. Restricțiile din timpul nopții devin obligatorii și ziua

Începând din dimineața zilei de miercuri, 25 martie, cetățenii României nu mai au voie să iasă din locuințe nici pe timpul zilei, nici pe timpul nopții, decât pentru motivele precizate în ordonanțele militare emise de ministrul Afacerilor Intene.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

24.03.2020 - 23:13

Ordonanța militară 3 / 2020, elaborată marți după-amiază, intră în vigoare miercuri, 25 martie, la ora 6 dimineața. Din acest moment, devin obligatorii, și pe timpul zilei, restricțiile de circulație impuse pe timpul nopții și care, pe timpul zilei, erau doar recomandate.

Astfel, indiferent dacă e zi sau noapte, românii mai au voie să iasă din locuință sau din gospodărie doar pentru motive foarte bine precizate. Aceste motive sunt  următoarele: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă şi locul de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, sau decesul unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi de nevoile animalelor de companie sau domestice.

Persoanele care ies în afara locuinței în scop profesional trebuie să poată demonstra că au dreptul să circule, prezentând fie legitimația de serviciu, fie o adeverință de la angajator sau o declarație pe proprie răspundere. Această declarație este necesară și dacă ieșirea pe timpul nopții se face în scop personal.

Tot începând de miercuri, conform Ordonanței 3, militarii Armatei Române vor ieși pe străzi pentru a suplimenta efectivele Poliției și ale Jandarmeriei, a precizat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Ce poate face Armata

Militarii Ministerului Apărării Naționale vor ieși din cazărmi și vor acționa pe străzi alături de angajații Poliției, ai Poliției Locale și ai Jandarmeriei. În mod evident, nu se pune problema ca militarii să folosească arme de foc împotriva populației civile, singura excepție fiind folosirea armelor pentru a se apăra. Militarii vor participa la menținerea ordinii și a liniștii publice, inclusiv pentru impunerea măsurilor prevăzute de cele trei Ordonanțe militare emise până în acest moment.

Comentarii