10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialWashingtonul si-a prezentat propunerea de reformare a ONU

Washingtonul si-a prezentat propunerea de reformare a ONU

Statele Unite au prezentat oficial miercuri proiectul de reformare a Natiunilor Unite, care prevede extinderea Consiliului de Securitate cu cel putin doua locuri permanente, unul rezervat Japoniei, informeaza AFP.
Intr-un discurs rostit in fata Adunarii Generale ONU, Anne Patterson, adjunctul ambasadorului american la Natiunile Unite, a prezentat o serie de criterii stricte pentru evaluarea candidaturii unei tari care doreste sa devina membru al unui Consiliu de Securitate extins.
Printre criterii figureaza o oarecare capacitate militara, o pondere economica, un angajament in favoarea drepturilor omului si impotriva terorismului.
Asigurand ca Statele Unite nu vor adopta o atitudine unilaterala in procesul de reforma a Natiunilor Unite, ci se vor consulta cu partenerii sai, Patterson a definit sapte “prioritati” americane pentru acest proces, care pornesc de la o conducere mai responsabila a organizatiei pana la adoptarea unei definitii clare a terorismului.
“Toate reformele sunt dependente una de cealalta”, a spus ea, avertizand asupra unei “focalizari exclusive” pe reformarea Consiliului de Securitate.
Propunerea americana se refera la “acceptarea a inca doi membri permanenti” ai Consiliului de Securitate, precum si la adaugarea a doua sau trei locuri nepermanente care vor fi repartizate in functie de criterii geografice.
Actualul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are aceiasi cinci membri permanenti care au fondat ONU in 1945 – China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă