18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVoturile polonezilor duc doar spre dreapta

Voturile polonezilor duc doar spre dreapta

Scrutinul prezidential de duminica din Polonia confirma virajul net spre dreapta, constatat la recentele legislative, cei doi candidati favoriti fiind unul liberal, celalalt conservator.
Donald Tusk, din partea partidului liberal civic (PO), si Lech Kaczynski, din partea partidului dreptei catolice, Lege si Dreptate (PiS), ar primi, potrivit ultimelor sondaje, 40, respectiv 35% din intentiile de vot. Ceilalti candidati, in numar de opt, se afla cu mult in urma, cei mai apropiati fiind populistul Andzej Lepper si social-democratul Marek Borowski, care nu ar obtine decat 12, respectiv 11% din voturi.
Analistii sustin ca in ultimele zile cursa prezidentiala s-a animat deoarece favoritul de pana acum, Donald Tusk, are dificultati in a-si pastra avansul detinut in preferintele electoratului. Puterile presedintelui republicii, ales prin vot universal direct pe o perioada de cinci ani, sunt considerabile, acesta fiind seful armatei, coordonatorul politicii externe, putand propune legi sau bloca prin veto acte normative promulgate de parlament, numind primul ministru si, in unele circumstante, putand dizolva parlamentul. Cei doi candidati favoriti au pledat insa in Gazeta Wyborcza in favoarea intaririi prerogativelor sefului statului. De asemenea, ei au afirmat ca viitorul presedinte va trebui sa dea dovada de fermitate in relatiile cu Moscova. Dificile de secole, relatiile polono-ruse cunosc o noua perioada de racire de la angajarea Varsoviei alaturi de presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, in revolutia portocalie din 2004.
Donald Tusk si Lech Kaczynski se afla in situatia paradoxala de a fi rivali, in timp ce partidele lor au decis de multa vreme sa formeze impreuna o coalitie de guvernare. Ca atare, campania prezidentiala s-a desfasurat pe fondul negocierilor dintre cele doua formatiuni castigatoare la legislative de a forma un nou guvern, negocieri inveninate, viitoarele membre ale cabinetului, Partidul Lege si Dreptate si Platforma Civica avand probleme in a-si desemna viitorii ministri in conditiile in care liderii lor se ataca din ce in ce mai dur in incercarea de a transa cursa prezidentiala. Kaczynski sustine ca Tusk este adeptul unei economii de piata libere careia ii pasa doar de interesele celor bogati iar Tusk il numeste pe Kaczynski un intolerant care are toate sansele sa izoleze Polonia in plan international. Tusk este net mai pro european decat Lech Kaczynski, care inclina spre euroscepticism si intr-un recent duel televizat, intrebati despre destinatia unei prime deplasari in strainatate in calitate de presedinte, cei doi au dat raspunsuri semnificative: Lech Kaczynski a citat Washingtonul, in timp ce Tusk a preferat Bruxellesul. Atmosfera de “ostilitate” l-a determinat pe premierul desemnat sa amane pana dupa scrutin formarea guvernului.
Alegerile de duminica din Polonia reprezinta ultima etapa a unui proces ce duce la indepartarea totala a stangii de la putere la Varsovia.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă