4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVietnamul, suspectat de spionaj. Procurorii germani au deschis o anchetă

Vietnamul, suspectat de spionaj. Procurorii germani au deschis o anchetă

Parchetul federal din Germania a deschis o anchetă pentru suspiciuni de spionaj efectuate de Vietnam, în contextul în care un cetăţean vietnamez, acuzat de fraudă, ar fi fost răpit de agenţi secreţi de pe teritoriul german, informează AP, potrivit Mediafax.

 Procurorii federali germani au anunţat că suspectează că Trinh Xuan Thanh a fost răpit pe 23 iulie în Berlin. Vietnamul solicitase extrădarea lui Thanh, în vârstă de 51 de ani, sub acuzaţia de fraudă, pasibilă de pedeapsa cu moartea potrivit legilor vietnameze.

Miercuri după-amiază, Germania a avertizat Vietnamul cu măsuri de retorsiune, în contextul în care Guvernul vietnamez nu a dat curs solicitării de returnare a cetăţeanului acuzat de fraudă răpit de agenţi secreţi de pe teritoriul german.

Agenţi ai serviciilor secrete din Vietnam ar fi răpit un solicitant de azil vietnamez de pe teritoriul Germaniei, bărbatul fiind repatriat cu forţa pentru a fi judecat pentru fraudă, acuză Guvernul de la Berlin. Solicitantul de azil răpit este Trinh Xuan Thanh, un om de afaceri suspectat de fraude la companii de stat din Vietnam. Ca reacţie la această operaţiune, Berlinul a decis expulzarea unui agent de informaţii vietnamez. Ulterior, Berlinul a solicitat eliberarea şi retrimiterea în Germania a cetăţeanului vietnamez, care solicită azil.

„Am sperat că exista o posibilitate de remediere a lucrurilor după această încălcare gravă a legislaţiei germane şi internaţionale. Din nefericire, nu este cazul, astfel că analizăm ce poate fi făcut pentru a le arăta partenerilor noştri vietnamezi că nu putem accepta acest lucru. Această problemă foarte regretabilă şi gravă nu este în niciun fel încheiată", a declarat  un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe. "

Reprezentantul Ministerului german de Externe a refuzat să evoce opţiuni privind măsuri de retorsiune, însă a evidenţiat că Vietnamul beneficiază de asistenţă financiară considerabilă din partea Germaniei. În anul 2015, Germania a asumat angajamentul de a furniza Vietnamului finanţare pentru dezvoltare în valoare de 220 de milioane de euro.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă