6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Atac la Londra, în apropierea unei moschei. Martorii povestesc cum bărbatul...

VIDEO. Atac la Londra, în apropierea unei moschei. Martorii povestesc cum bărbatul a intrat cu mașina în mulțimea care ieșea de la o ceremonie religioasă: L-am prins pe șofer de îndată ce a ieșit din dubă. Voia să fugă. L-am auzit spunând că vrea să îi omoare pe musulmani

Persoanele care au asistat la incidentul care a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, când o dubiță a intrat în mulțimea care ieșea dintr-o moschee din nordul Londrei povestesc cum a fost reținut șoferul și că bărbatul de 48 de ani ar fi strigat că dorește „să ucidă toți musulmanii”, potrivit The Guardian.

Unul dintre martori, care s-a prezentat presei drept Abdulrahman, a afirmat că el și prietenii săi s-au oprit să ajute un bărbat mai în vârstă, care era rănit.

„Acest eveniment teribil s-a întâmplat în câteva secunde. Într-un minut, o dubiță a venit cu viteză spre locul în care ne aflam și a trect peste un bărbat. În jurul lui erau opt – 10 persoane rănite, dintre care unele grav. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt teafăr, dar prietenii mei au fost răniți”, a spus el pentru Associated Press.


Citește și: CRONOLOGIE. Marea Britanie, sub teroare. Doar în ultimele patru luni, au avut loc patru atacuri, dintre care trei la Londra

O persoană a murit și cel puțin opt au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea care ieșea dintr-o moschee dintr-un cartier din nordul Londrei.


La scurt timp, șoferul a fost reținut de oamenii din zonă și imobilizat până la sosirea echipajelor de poliție.

„Am reușit să îl prind pe șofer de cum a ieșit din dubiță. Voia să fugă și l-am auzit spunând: <<Vreau să îi omor pe musulmani!>> L-am pus la pământ împreună cu alte persoane și au reușit să îl ținem imobolizat timp de 20 de minute, până când a venit Poliția. Oamenii erau foarte supărați, țipau și se întrebau unde sunt echipajele de poliție și ambulanțele. Ne îndemnau să îl ținem imobilizat și îl întrebau de ce a făcut asta. Oamenii erau la pământ”, a mai spus Abdulrahman, precizând că șoferul i-a cerut să îl omoare.

 „I-am spus: << Zi-mi de ce ai încercat să omori oameni nevinovați?>>. Când a fost luat de poliție, gestucula și râdea. A făcut asta intenționat”, a mai spus martorul.

În ceea ce privește bărbatul care zăcea pe șosea, Abdulrahman crede că acesta și-a pierdut viața.

La rândul său,  Abdikadar Warfa povestește că dubița a accelerat pe strada Seven Sisters și apoi a luat-o la dreapta, pe o alee. Majoritatea victimelor erau tinere, dar printre ele se afla și un bărbat mai în vârstă, a mai spus el.

„Am văzut un bărbat sub dubiță. Sângera. Prietenul meu spune că a trebuit să o ridice și că bărbatul a rostit câteva cuvinte, dar nu am auzit. Eu eram ocupat cu cel care încerca să fugă. Majoritatea victimelor erau tinere. Am încercat să opresc suspectul, unii îl loveau, dar le-am zis să se oprească. Încerca să fugă, dar oamenii au fost mai puternici”, a adăugat el.

Un alt martor, Ratip Alsulaimen spune că până la 10 oameni au fost luați cu ambulanțele.

„Mă așezasem într-o cafenea cu câteva minute înainte. Unul dintre prietni mi-a zis ce se întâmplă în vața moscheei. A zis că mașina a izbit oamenii care ieșeau din moschee, așa că am fugit toți în zona aia, să vedem ce s-a întâmplat. Când am ajuns, ambulanțele luau oamenii la spital. Cred că au fost duși între opt și 10 oameni. Am văzut un bărbat de aproximativ 60 de ani – nu știu dacă mai trăiește. Erau și alte persoane, de 30 – 40 de ani, bărbați și femei. Am fost șocați să auzim veștile, pentru că ne simțeam bine. Rugam pentru pacea celor de la Grenfell Tower”, a mai spus el.



 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă