12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO + FOTO Cum a fost capturat şi omorât Muammar Gaddafi. Vezi...

VIDEO + FOTO Cum a fost capturat şi omorât Muammar Gaddafi. Vezi clipul morţii colonelului libian

Muammar Gaddafi a murit în urma rănilor suferite în operaţiunea care a condus la capturarea sa, informează surse citate de Al Jazeera. Gaddafi ar fi fost rănit grav la ambele picioare şi la cap într-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi în care se afla fostul lider libian, informează şi Reuters. Iar, conform surselor BBC, cadavrul colonelului ar fi transportat de la Sirte la Misrata.

Poză cu Gaddafi însângerat

Iniţial, presa internaţinoală anunţase că fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost capturat, joi, de forţele Consiliului Naţional de Tranziţie  din ţară, au anunţat reprezentanţii CNT. Ştirea a fost preluată cu rezervă de CNN şi BBC, ambele instituţii de presă precizând că niciun grup independent nu a certificat încă veridicitatea ei. Totuşi, AFP susţine că deţine o poză care îl arată pe Gaddafi în momentul capturării, suferind şi însângerat. Nici autenticitatea acesteia nu este însă confirmată.

 

 

Oraşul Sirte a căzut

Vestea vine în contextul în care trupele noii guvernări au anunţat că au ocupat oraşul natal al lui Gaddafi, Sirte, singura localitate care mai rămasese loială dictatorului.

În prima parte a zilei de joi, CNT susţinea că forţele sale încă mai luptă împotriva apărătorilor lui Gaddafi, dar că oraşul este în mare parte sub control. Sirte, localitate aflată la est de capitala Tripoli, pe coasta Mării Mediterane, a fost abandonată de locuitori după o lună de lupte aprige. “Libia va fi liberă când Sirte va ceda”, a transmis CNT de la bun început.

Tripoli sărbătoreşte

Ştirea a fost întâmpinată entuziast în capitala Tripoli, cu focuri de armă trase în aer şi zgmot de claxoane, informează CNN. “Este o mare victorie pentru poporul libian”, a declarat ministrul Informaţiei, Mahmoud Shammam, în timp ce mii de libieni sărbătoreau în stradă.

Muammar Gaddafi a venit la putere în Libia în 1969, fiind înlăturat după ce forţele internaţionale au intervenit în favoarea revoltei populare începute în februarie 2011. Situaţia în Libia s-a schimbat aşadar radical faţă de anul 2008, spre exemplu, atunci când colonelul se autoproclamase “Regele regilor”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă