Varşovia: miting de susţinere pentru Lech Walesa

Mai multe mii de persoane, 15.000 potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Gdansk (nord) în sprijinul fostului preşedinte polonez Lech Walesa, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă comunistă (SB), a constat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului, potrivit Agerpres.

Share

Carla Popa 0 comentarii

28.02.2016 - 22:11

Mai multe mii de persoane, 15.000 potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Gdansk (nord) în sprijinul fostului preşedinte polonez Lech Walesa, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă comunistă (SB), a constat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului, potrivit Agerpres

Reuniţi în piaţa care poartă numele sindicatului Solidaritatea, în apropierea porţii şantierul naval, manifestanţii cu intonat imnul naţional şi au scandat îndelung numele liderului istoric al Solidarnosc, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. 

Lech Walesa, în vârstă de 72 de ani, este acuzat de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din octombrie, că a colaborat în anii 1970 cu serviciile secrete comuniste (SB). 

Aceste acuzaţii au fost relansate cu recenta publicare a unor documente descoperite la văduva fostului ministru de interne comunist Czeslaw Kiszczak, decedat în luna noiembrie. 

Lech Walesa, absent de la manifestaţia de la Gdansk, a reafirmat duminică în faţa presei că "totul a fost falsificat". 

Manifestanţii, printre care soţia sa, Danuta, s-au adunat în jurul uriaşului drapel polonez şi a celor trei cruci imense din beton, ridicate în memoria muncitorilor victime ale represiunii comuniste. 

Evenimentul a fost organizat de Comitetul pentru apărarea democraţiei (KOD), o mişcare civică apărută spontan pentru a se opune controversatelor măsuri adoptate de partidul PiS la putere. 

Sâmbătă, la Varşovia, peste 15.000 de persoane au defilat la apelul KOD sub cuvintele de ordine "Noi, poporul", pentru a-şi manifesta solidaritatea cu Lech Walesa şi a apăra democraţia. 

Din noiembrie, KOD organizează manifestaţii ca reacţie la o serie de legi şi demersuri ale conservatorilor vizând Tribunalul Constituţional, media publice şi alte instituţii democratice care au provocat îngrijorare în Polonia şi în cadrul Uniunii Europene.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...