12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVal de arestări în presa de opoziţie din Turcia

Val de arestări în presa de opoziţie din Turcia

Guvernul turc a fost viu criticat luni în presa naţională, a doua zi după o serie de arestări vizând presa de opoziţie la regimul lui Recep Tayyip Erdogan. Zeci de arestări şi raiduri au avut loc în toată Turcia, forţele de securitate lansând duminică o acţiune de anvergură împotriva ziariştilor şi criticilor guvernului, acţiune sancționată şi de Uniunea Europeană.

Este o adevărată turnură în războiul implacabil declanşat de un an de preşedintele turc islamo-conservator împotriva confreriei islamiste a predicatorului septuagenar Fethullah Gülen, refugiat în Pennsylvania din 1998, care multă vreme a fost principalul aliat al lui Erdogan înainte de a deveni adversarul său cel mai determinat. Poliţia a arestat duminică 27 de persoane în Istanbul şi în alte 13 oraşe din Turcia, în special ziarişti. A fost arestat Ekrem Dumani, redactor-şef al unuia dintre principalele cotidiene din ţară, Zaman, şi preşedintele rețelei TV Samanyolu, apropiată de Zaman. Canalul tv TRT Haber a relevat şi arestarea a doi şefi de poliţie. În total, mandatele de arestare au fost emise pe numele a 32 persoane, acuzate, printre altele, că „au format un grup pentru a atenta la suveranitatea statului”, a precizat agenţia Anatolia.

Cotidianul Zaman titra luni pe fond negru: „Zi neagră pentru democraţie”, menţinând linia sa paşnică pentru democraţie şi libertate în Turcia. Premierul Ahmet Davutoglu a afirmat că suspecţii nu au fost arestaţi pentru „activităţile lor de ziarişti” şi o anchetă judiciară va explica acuzaţiile care le-au fost aduse. Aluzie la partizanii lui Gülen, Davutoglu a declarat că „astăzi este o zi-test. Vor plăti cu toţii pentru ce au făcut şi pentru comportamentul antidemocratic”. Arestările survin la două zile după ce preşedintele turc a anunţat o nouă operaţiune contra „forţelor răului” activate din SUA de duşmanul lui Fethullah Gülen, pe care îl acuză că anul trecut a orchestrat lansarea unei anchete pentru corupţie contra membrilor cercului său de apropiaţi. O anchetă care a dus doar la demiterea a mii de procurori, judecători şi poliţişti şi la închiderea ei fără urmări pentru cei acuzaţi, printre care şi un membru al familiei sale.

Partizanii lui Fethullah Gülen au o anume susţinere în sistemul judiciar al ţării, în forţele de poliţie şi o parte a media.

Bruxelles cere libertatea presei

UE a condamnat arestarea ziariştilor, Bruxelles sancționând acţiunea ca „incompatibilă cu libertatea presei”. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru politica europeană de vecinătate, Johannes Hahn, au cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a altor drepturi procedurale. „Această operaţiune este în contrast cu valorile şi normele europene”, arată un comunicat al UE, în care se precizează: „Vă amintim că toate celelalte etape spre aderare depind în fiecare ţară-candidat de deplinul respect al întâietăţii dreptului şi a drepturilor fundamentale”. Miniştrii de Externe ai UE vor discuta marţi despre politica de extindere a Uniunii şi deci şi despre relaţiile cu Turcia.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă