Urme de gaze radioactive în urma testului nuclear efectuat de nord-coreeni au fost depistate în peninsulă

Urme de gaze de xenon radioactive au fost depistate în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul acestei luni, au anunţat autorităţile din Coreea de Sud.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 09:52

Urme de gaze de xenon radioactive au fost depistate în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul acestei luni, au anunţat autorităţile din Coreea de Sud, potrivit Mediafax.

Comisia pentru Securitate Nucleară de la Seul a precizat că detectorul de xenon plasat în nord-estul ţării a depistat urme de izotop Xenon-133 în nouă cazuri, în timp ce echipamentul mobil de pe coasta de est a ţării a detectat astfel de gaze radioactive de patru ori.

"A fost dificil să aflăm cât de puternic a fost testul nuclear şi ce tip de test nuclear a fost efectuat, după cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că xenonul a provenit din Coreea de Nord', a spus Choi Jongbae, membru al Comisiei pentru Securitate Nucleară.

Xenonul este un gaz incolor natural care este folosit în fabricarea unor tipuri de corpuri de iluminat. Dar Xenon-133 este un izotop radioactiv care nu se găseşte în mod natural şi care a mai fost legat de testele nucleare efectuate de către Coreea de Nord în trecut.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, marţi, în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear. Rezoluţia urmăreşte reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...