Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UPDATE. Reuters: Rusia trimite arme în Siria, prin companii din România. MAE dezminte "cu fermitate" informaţiile Reuters

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dezminte "cu fermitate" orice informaţie legată de faptul că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria, conform unui comunicat remis redacţiei. ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.01.2014 - 17:30

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dezminte "cu fermitate" orice informaţie legată de faptul că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a înregistrat şi, implicit, nu a autorizat nici o operaţiune de comerţ exterior cu produse militare, inclusiv de armament uşor, cu destinaţia Siria în anul 2013 şi 2014", arată MAE.

---

Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, prin companii din România, Bulgaria şi Ucraina, susţin surse citate de agenţia Reuters, conform Mediafax. Rusia sprijină, astfel, regimul lui Bashar al-Assad în luptele cu protestatarii.

Citeşte şi: Putin speră la o "cooperare mai consistentă" cu România

"Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere şi bombe teleghidate", precizează o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

"Experţi ruşi pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea poziţiilor insurgente, pentru analizarea capacităţilor militare rebele şi pentru coordonarea bombardamentelor forţelor suobrdonate regimului sirian", explică o altă sursă.

Un specialist din domeniul industriei internaţionale a comerţului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme ruseşti. "În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia", explică oficialul citat de Reuters.

Citeşte şi: Peste 1.000 de morţi în luptele din Siria, în ultimele 14 zile

Experţii care urmăresc transporturile de armament au precizat că Bulgaria, România şi Ucraina au stocuri de armament uşor de tip rusesc produse în aceste ţări pe vremea Uniunii Sovietice.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei bulgare a declarat că Oficiul interguvernamental bulgar nu a autorizat tranzacţii de armament cu destinaţia Siria.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a comunicat pentru Reuters că propriul departament pentru controlul armamentului nu a înregistrat şi nu a autorizat operaţiuni comerciale străine care să implice echipamente militare cu Siria pentru anii 2013 sau 2014.

Citeşte şi: Negocieri de culise la Damasc

Moscova, care încearcă să îşi sporească influenţa diplomatică şi economică în Orientul Mijlociu, furnizează de mult timp echipamente militare regimului de la Damasc. Însă intensificarea exporturilor ruse de armament intervine într-o etapă crucială a conflictului sirian, în contextul conferinţei de pace Geneva II şi al preocupărilor pe care Occidentul începe să îl aibă în legătură cu grupurile islamiste radicale din Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

Citește totul despre:

Comentarii