11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUnul dintre cei mai tineri premieri din Europa a demisionat

Unul dintre cei mai tineri premieri din Europa a demisionat

Premierul georgian, Irakli Garibașvili, și-a anunțat miercuri demisia, spre surpriza generală, în timp ce coaliția aflată la putere încearcă să-și întărească popularitatea în vederea alegerilor legislative din 2016, informează AFP, citată de Agerpres.

“Am luat decizia de a demisiona din funcție”, a declarat, într-un mesaj televizat către națiunea georgiană, șeful executivului de la Tbilisi. “Toate funcțiile sunt temporare, doar Dumnezeu și Patria sunt eterne”, a adăugat el, fără a oferi explicații în legătură cu decizia sa. Numit în funcția de premier în noiembrie 2013, Irakli Garibașvili, în vârstă de 33 de ani, a devenit la momentul respectiv cel mai tânăr șef de guvern din Europa.

Aproape total necunoscut înainte de a fi numit în funcția de ministru de interne, în octombrie 2012, Garibașvili era considerat un aliat apropiat al miliardarului și fostului premier Bidzina Ivanișvili, a cărui coaliție, ‘Visul georgian’, a câștigat în același an alegerile legislative din Georgia, punând capăt dominației partidului Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili.

Licențiat al Universității Sorbona de la Paris, unde a studiat relații internaționale, Irakli Garibașvili a condus Fundația de caritate a miliardarului și a lucrat la banca acestuia, precum și pentru casa de discuri a fiului lui Ivanișvili, interpret de rap.

Potrivit opozanților georgieni, demisia lui Garibașvili s-ar putea înscrie în eforturile coaliției aflate la putere de a stăvili puternica sa scădere în popularitate pe fondul crizei economice, în vederea alegerilor parlamentare din octombrie 2016.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă