Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, în urma noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta

Uniunea Europeariva stană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, pe fondul noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta, care, potrivit criticilor, vizează închiderea unei universităţi fondate de filantropul miliardar George Soros.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 26.04.2017 - 15:45

Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva statului ungar, pe fondul noii legi a universităţilor adoptată de Budapesta, care, potrivit criticilor, vizează închiderea unaei universităţi fondate de filantropul miliardar George Soros, relatează Associated Press, potrivit News.ro.

Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat miercuri că Executivul UE a trimis o „scrisoare de informare oficială” premierului Viktor Orban – primul pas al unei acţiuni judiciare. Comisia crede că legea ar putea încălca drepturile europene pentru a oferi servicii, dar şi libertăţile academice şi dreptul la educaţie.

Premierul ungar îşi va înfrunta miercuri criticii din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri privind ţara sa. Înaintea lui Orban, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va adresa europarlamentarilor.

O nouă lege a învăţământului superior ungar a fost adoptată luna aceasta şi urmează să intre în vigoare în octombrie. Aceasta obligă universităţile din Ungaria să aibă campusuri în ţările de origine.

Universitatea Central-Eurpeană (CEU), finanţată de Soros, este acreditată în Ungaria şi în statul New York, însă nu are un campus în Statele Unite. Orban acuză CEU că ”trişează”, deoarece emite diplome acceptate atât în Statele Unite., cât şi în Ungaria, unde funcţionează din 1993.

Scandalul în centrul căruia se află CEU face parte dintr-o campanie mai largă a Guvernului ungar împotriva lui Soros. Orban îl acuză pe Soros că subminează interesele Ungariei din cauza faptului că susţine migranţi.

Citește totul despre:

Comentarii