15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn viraj clar spre dreapta

Un viraj clar spre dreapta

Birourile de vot din Polonia s-au deschis ieri, la ora locala 6.00 (7.00 ora Romaniei), pentru scrutinul prezidential care va confirma virajul clar spre dreapta pentru care polonezii au optat la alegerile legislative desfasurate in urma cu doua saptamani, relateaza AFP.
Favoritii primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de duminica au fost candidatul liberal, Donald Tusk, si cel conservator, Lech Kaczynski. Potrivit ultimelor sondaje, Donald Tusk (48 de ani), reprezentand partidul liberal Platforma Civica (PO), era cotat cu 40 la suta din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Lech Kaczynschi (56 de ani), membru al partidului catolic Lege si Justitie (PiS), era creditat cu 36% din intentiile de vot.
Circa 30 milioane de alegatori polonezi au fost chemati la urne pana la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) pentru a-l desemna pe succesorul presedintelui in exercitiu, fostul comunist Aleksander Kvasniewski, care, potrivit Constitutiei, nu mai poate candida intrucat a detinut deja doua mandate succesive in fruntea tarii.
Pentru a castiga cursa din primul tur este nevoie ca un candidat sa obtina mai mult de 50 la suta din voturi. In cazul in care nici unul dintre candidati nu obtine acest rezultat, cei care se claseaza pe primele doua locuri se vor confrunta intr-un al doilea tur de scrutin, pe 23 octombrie.
Campania electorala din aceasta tara cu 38,2 milioane de locuitori, cea mai mare dintre statele care au aderat recent la Uniunea Europeana, s-a desfasurat pe fondul negocierilor dintre cele doua partide in vederea formarii noului guvern. Lech Kaczynschi a mizat pe imaginea sa de om politic experimentat si incoruptibil.
El a pledat pentru schimbare si pentru delimitarea de perioada scandalurilor financiare care au caracterizat administratia stangii postcomuniste. Donald Tusk este in mod clar mult mai proeuropean decat Lech Kaczynschi, care se indreapta mai degraba catre euroscepticism.

Cele mai citite

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă