16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn român condamnat pe nedrept în Franţa, declarat nevinovat în baza unui...

Un român condamnat pe nedrept în Franţa, declarat nevinovat în baza unui test ADN

Un cetăţean român, reţinut la 15 iunie şi condamnat la doi ani de închisoare în Franţa pentru tâlhărie din maşini, a fost declarat nevinovat, iar statul francez a fost condamnat la plata onorariilor avocatului acestuia, au declarat surse judiciare, citate de AFP, informeaza Mediafax.

Marius Murariu, în vârstă de 32 de ani, a fost încarcerat la 15 iunie, pentru mai multe furturi din maşini comise în octombrie 2003 la periferia oraşului Lille.

Justiţia franceză l-a declarat nevinovat marţi, în baza unei contraexpertize ADN, şi a condamnat statul la plata onorariilor pentru apărare, a declarat avocatul Julien Bensoussan.

Urmele de sânge ale autorului furturilor le-au permis anchetatorilor să ceară efectuarea de teste ADN, care corespundeau, în baza de date naţională, unei persoane cu identitatea lui Marius Murariu.

După condamnarea sa la doi ani de închisoare, autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare, iar Murariu a fost extrădat din România în Franţa la 15 iunie şi plasat în detenţie.

Avocatul său a afirmat că a sesizat eroarea încă de la prima întâlnire cu românul: “Am constatat că nu corespunde în nici un fel persoanei pe care au descris-o victimele furturilor şi nu corespunde nici descrierii făcute de poliţişti”.

“Persoana respectivă avea 1,63, iar clientul meu are 1,92 şi 100 de kilograme”, a spus el.

La sfârşitul lunii august, Murariu a contestat sentinţa, iar tribunalul a cerut o anchetă suplimentară, în cele din urmă decizând, în baza contraexpertizei genetice, că Murariu este nevinovat, iar identitatea sa a fost utilizată de o altă persoană.

Bensoussan a afirmat că intenţionează să solicite o despăgubire pentru perioada de detenţie provizorie a clientului său, care, la eliberarea din închisoare, dispune de numai câteva zeci de euro pentru a ajunge în România.

Radio France International afirma, la începutul lunii septembrie, că statul francez este obligat să-i asigure cazarea şi hrana românului eliberat condiţionat de Tribunalul din Lille. Avocatul lui Marius Murariu a contactat încă de vineri, 2 septembrie, Ambasada României din Paris, chiar în ziua în care a fost eliberat clientul său.

Avocatul a cerut reprezentanţei României să-i asigure lui Marius Murariu cazarea şi masa până la sentinţa definitivă a tribunalului, însă Ambasada României la Paris spune că acestea trebuie asigurate de partea care a cerut expulzarea, adică de Franţa.

Potrivit RFI, în 2004, Marius Murariu, muncitor agricol, a fost condamnat în lipsă de o instanţă din Franţa pentru tâlhărie.

Cu un an înainte, mai mulţi şoferi au fost tâlhăriţi într-un interval foarte scurt în timp ce staţionau la un semafor, între Lille şi Ronchin Pe baza unei amprente genetice găsite la faţa locului, autorităţile franceze au stabilit identitatea hoţului, ca fiind Marius Murariu.

În mai 2011, românul a fost arestat şi trimis la închisoare la Lille. În tot acest timp, Marius Murariu s-a declarat nevinovat cu atât mai mult cu cât susţinea că până la arestarea sa nu păşise în Franţa.

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă